Vizes orrfolyás okai és kezelése házilag

716
Vizes orrfolyás okai és kezelése házilag

Mindenkinek volt már élete során orrfolyása. Sokan azonban nem tudják, hogy a vizes orrfolyás mögött különféle okok állhatnak, és természetesen otthoni módszerekkel is kezelhető. Ebben a cikkben bemutatjuk a vizes orrfolyás leggyakoribb okait és néhány házi praktikát a kezelésére.

A vizes orrfolyás okai

 1. Allergia
  A pollenek, poratkák, állati szőrszálak vagy egyéb allergének gyakran okoznak vizes orrfolyást, amihez tüsszögés, viszkető szemek is társulhatnak.
 2. Megfázás
  A közönséges megfázás egyik tünete lehet a vizes orrfolyás, ami a betegség későbbi szakaszában sűrűbbé és zöldessé válhat.
 3. Időjárás
  Hideg levegő vagy szél hatására az orr nyálkahártyája irritálódhat és ez vizes orrfolyást okozhat.
 4. Szénanátha
  Szezonális allergiás reakció, amely elsősorban a tavaszi és nyári hónapokban jelentkezik.
 5. Egyéb okok
  Bizonyos ételek, alkohol, terhesség és természetesen a sírás, nevetés is kiválthatja a vizes orrfolyást.

Vizes orrfolyás kezelése házilag

 1. Párologtatás
  Egy tál forró vízbe adjunk néhány csepp eukaliptuszolajat és lélegezzük be a gőzt. Segít a nyálkahártya nedvesítésében és az orrdugulás enyhítésében.
 2. Sós orrmosás
  Egy pohár meleg vízben oldjunk fel fél teáskanál sót. Ezzel az oldattal mossuk át az orrüregünket, ami segíthet az irritáció csökkentésében és a nyák eltávolításában.
 3. Hidratálás
  Az elegendő folyadékbevitel hozzájárul az orr nyálkahártyájának hidratálásához, amely megelőzheti a túlzott váladékozást.
 4. Pihenés
  Ha a vizes orrfolyás megfázás vagy influenza tünete, a legjobb dolog, amit tehetünk, az ágynyugalom.
 5. Méz és citrom
  Egy pohár meleg vízben oldjunk fel egy evőkanál mézet és adjunk hozzá frissen facsart citromlevet. Ezt a keveréket napi többször is fogyaszthatjuk. Antibakteriális hatású és segíthet az irritált torok nyugtatásában.

A vizes orrfolyás gyakori panasz, amelyet sokféle tényező okozhat. Mielőtt házilag kezelnénk, fontos annak kiderítése, mi áll a háttérben. Az allergiás reakciók esetén érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni, aki pontos diagnózist állíthat fel és tanácsot adhat a megfelelő kezelésre. Az egyszerű megfázás vagy enyhe irritáció esetén azonban a fent említett házi módszerek is hatékony segítséget nyújthatnak. Amennyiben a tünetek tartósnak bizonyulnak, vagy más komolyabb panaszokkal társulnak, mindig keressük fel orvosunkat.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!

- hirdetés -