Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) – egy módszer, ami egyensúlyba hoz

334
VTCvisceralis-kezeles

Sajtóközlemény

A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) egy olyan integrált viscerális (a szó a “viscera” latin szóból ered, ami a test belső szerveire utal) kezelési módszer, amely ötvözi a hagyományos viscerális terápiás technikákat a modern tudományos ismeretekkel. A módszer megalkotója Olosz József, vezető gyógytornász számolt be arról, hogy milyen esetekben alkalmazható hatékonyan a VCT.

“A módszer kidolgozásakor és folyamatos továbbfejlesztésében szorosan követem a legújabb tudományos kutatásokat, hogy a terápia a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb legyen. A módszer nemcsak a szervek közötti mozgás és az összenövések fontosságát veszi figyelembe, hanem az agy mechanizmusait is, ezzel lehetővé téve egy holisztikus megközelítést, ami a belső szervek, a mozgásszervrendszer és a központi idegrendszer összefüggéseit egyidejűleg vizsgálja.” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a VCT nem jelent univerzális gyógymódot minden belső szervi problémára, de bizonyos esetekben – emésztési, urológiai és nőgyógyászati panaszoknál – gyors és hatékony megoldást kínálhat. A kezelés során rövid idő alatt fény derül arra, hogy az adott egyén számára mennyire hatékony a terápia, és ha kell, további terápiás módszerekkel – Stecco fascia manipulációval, Maitland manuálterápiával vagy gyógytornával – egészítő ki a kezelés vagy szükség esetén orvosi segítséget kérnek.

A VCT segíthet helyreállítani a belső szervek, a mozgatórendszer és az idegek közötti harmóniát

- hirdetés -

Az emberi test egy olyan összetett rendszer, ahol minden egyes rész összekapcsolódik egymással egy harmonikus egységet alkotva. Ha ebben a jól működő gépezetben bárhol “hiba” keletkezik, az egyensúly felborul, megjelennek a tünetek. A hagyományos orvoslás ebben az esetben az egyes szervek részletes tanulmányozására és kezelésére koncentrál és elfeledkezik a test holisztikus működéséről. A nőgyógyász csak a nőgyógyászati problémákkal, a gasztroenterológus csak az emésztési zavarokkal, a neurológus kizárólag az idegrendszeri eltérésekkel, a reumatológus pedig a derékfájdalommal foglalkozik.

A VCT viszont a belső szervek, a mozgatórendszer és az idegek közötti harmónia megteremtésére, helyreállítására törekszik egyaránt figyelve minden összetevőre.

belgyulladas-vadlifajdalom
Bélgyulladás-vádlifájdalom

A belső szervek mozgása

A belső szerveink egy speciális kötőszöveti rendszerrel – fasciával és szalagokkal – kapcsolódnak egymáshoz, és elhelyezkedéstől függően a mellkashoz, bordákhoz, az izmokhoz vagy a medencéhez. Ezen rögzítettség ellenére azonban csak akkor tudnak megfelelően működni, ha mozoghatnak.

Mi történik, ha ebben a mozgásban akadályoztatva vannak a fascia vagy a szalagok túlzott feszülése, traumák, műtétek miatti összenövések, hegesedések, gyulladások következtében? A szervek természetes mozgékonysága csökken, a harmónia zavart szenved, és a zsigereket ellátó komplex idegi hálózat révén a működészavar okozta fájdalom kisugározhatnak más területekre is az idegek közötti átkapcsolás következtében. Ilyen eset, amikor a bélgyulladás vádli és sarokfájdalmat okoz, vagy a császármetszéssel szült nők nagy része az adhéziók kialakulása miatt derékfájdalomtól, nyak- és fejfájástól szenvednek.

VCT3 meh-helyzete-fascia-feszult

Hogyan segíthet a VCT?

Olosz József, vezető gyógytornász elmondta, hogy a zsigerek működését befolyásolhatjuk a kezünkkel, méghozzá kétféleképpen: direkt és indirekt módon. Amikor direkt módon végzik a kezelést, akkor közvetlenül a hasüregben, a szervek közvetlen közelében dolgoznak – érzékeny mozdulatokkal, lágy fogásokkal befolyásolják a belső szervek és azok felfüggesztéseinek az állapotát, segítve ezzel azok mozgását.

A zsigerekre indirekt módon is tudunk hatni, aminek az a magyarázata, hogy a szervek szalagokkal és fasciával kapcsolódnak a medencéhez, a bordákhoz és más izmokhoz, így a környező területek kezelésével is befolyásolhatjuk azok működését.

A Viscerális Konvergencia Terápia egy multidiszciplináris, integrált megközelítést alkalmazó kezelés, ami alkalmaz direkt terápiás módszereket – Barral módszere és a CPT (Clear Passage Therapy) – valamint indirekt eljárásokat – például Stecco fascia kezelést, a Trigger Point Therapy (TrP), és a Maitland manuálterápiát. Elméleti alapjait az idegi konvergencia elmélete és az agy fájdalom-megküzdési mechanizmusai adja és kifejezetten a belső szervek, a mozgásszervrendszer és a központi idegrendszer közötti összetett interakciókra és hatásmechanizmusok fókuszál.

Milyen problémák esetén jelenthet megoldást a VCT?

A VCT módszer annak ellenére, hogy nem tekinthető univerzális megoldásnak minden belső szervi problémára, de vannak esetek, ahol gyors és hatékony terápiás megközelítésként szolgál. Ilyenek az olyan emésztőrendszeri panaszok, a puffadás, a székrekedés; az urológiai problémák, mint a visszatérő felfázás, a gyakori vizelés és vizelet visszatartási nehézségek; illetve a nőgyógyászati tünetek, például a fájdalmas vagy rendszertelen menstruáció és a premenstruációs szindróma (PMS). Krónikus hasi fájdalmak, krónikus derékfájdalom, krónikus mellkasi fájdalmak (légszomj vagy nehézlégzés), nem traumatikus alsó- és felső végtag fájdalmak, pszichoszomatikus tünetek (például stressz vagy szorongás okozta mozgásszervi panaszok, fejfájás esetén is hatékony lehet.

Mi teszi egyedivé és különlegessé a VCT módszert?

A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) egyedisége több területen is megmutatkozik:

  • a módszer nem közvetlenül a belső szerveket kezeli vagy diagnosztizálja; sokkal inkább a szervek körüli „miliőt” próbálja helyreállítani
  • a konkrét tüneteket – a hasmenést, a puffadást vagy fájdalmas menstruációt – kezeli
  • nem csak a biomechanikai szempontokra összpontosít, ettől sokkal komplexebb megközelítést alkalmaz
  • figyelembe veszi az agy és a szervek közötti kommunikációt. A szervek „bejövő jelzéseket” (afferens jelzések) küldenek az agyba, amely ezek alapján „kimenő jelzéseket” (efferens válaszokat) generál, ezzel irányítva a szervek működését. Amennyiben a szervek nem működnek optimálisan, akkor az agy is hibás bemeneti jelzéseket kap, amelyek alapján rosszul működő kimeneti válaszokat hoz létre. A VCT a bejövő jelzéseket az agy ‘becsapásával’ módosítja, ezzel befolyásolva annak a kimeneti válaszait – javítva a szervek működését. Az eljárás az agy által generált válasz mechanizmusok manipulálásával átfogó, komplex terápiás hatást eredményez.

A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) egy olyan új terápiás megközelítés, ami az emberi test komplexitására és a belső szervi problémák összetettségére egyaránt odafigyel.

A VCT sokféle problémára nyújt megoldást, ötvözi és alkalmazza a Barral módszer, a Clear Passage Therapy, a Stecco fascia manipuláció, Trigger pont terápia és a Maitland manuálterápia ismereteit, egyedülálló módon közelítve meg a belső szervek, a mozgatórendszer és az idegrendszer közötti összefüggéseket. A Viscerális Konvergencia Terápia (VCT) egy módszer, ami újra egyensúlyba hoz.