Vércukorszint mérés, vércukorszint táblázat

1561
vércukorszint mérés

A vércukorszint mérésére különböző módszerek állnak rendelkezésre. Az egyik leggyakoribb módszer az ujjbegyből történő vérvétel és a glükózmérő eszköz használata. A következő lépések segítenek a helyes vércukorszint mérésében:

 1. Mosson kezet meleg vízzel és szappannal, majd szárítsa meg alaposan.
 2. Vegyen elő egy steril tűt vagy vérvételi eszközt a glükózmérőhöz, és távolítsa el a védősapkát vagy tűt.
 3. Válasszon ki egy ujjbegyet, és törölje meg alkohollal vagy fertőtlenítőszerrel, hogy megakadályozza a fertőzést.
 4. Helyezze fel a tűt vagy vérvételi eszközt az ujjbegyre, majd hajtsa be a gombot vagy nyomja meg a ravaszt a fájdalommentes vérvétel érdekében.
 5. Engedje, hogy egy csepp vér megjelenjen az ujjbegyen.
 6. Helyezze a vért az ujjbegyhez közvetlenül érintkező csíkra vagy lapra a glükózmérőn vagy a tesztcsíkkal ellátott készüléken.
 7. Várjon néhány másodpercet, amíg a glükózmérő kiértékeli a vércukorszintet.
 8. Olvassa le és jegyezze fel a kijelzőn megjelenő vércukorszintet.
 9. Törölje el az ujjbegyet, és ha szükséges, dobja el a használt tesztcsíkokat és tűt a megfelelő módon.

Fontos megjegyezni, hogy a vércukorszint mérésének részletes folyamata és a használt eszközök eltérhetnek a különböző glükózmérő készülékeknél. Mindig kövesse az adott eszköz használati utasításait, és konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberrel, ha kérdései merülnek fel a vércukorszint mérésével kapcsolatban.

Vércukorszint táblázat mg/dl, vércukorszint értékek

Az alábbiakban bemutatunk egy táblázatot a vércukorszint kategóriáiról, amelyeket általában az egészséges felnőttek és gyermekek esetében használnak. Fontos megjegyezni, hogy az egyéni egészségi állapot és az orvosi tanácsok alapján az egyének számára eltérő lehet a megfelelő vércukorszint-tartomány.

Az alábbi táblázatban a vércukorszintet millimól/liter (mmol/l) mértékegységben és milligramm/deciliter (mg/dl) mértékegységben is feltüntettük.

- hirdetés -

Felnőttek:

Vércukorszint (mmol/l) Vércukorszint (mg/dl) Értékelés
3.9 vagy alacsonyabb 70 vagy alacsonyabb Hipoglikémia (alacsony)
4.0 – 5.5 70 – 99 Normál tartomány
5.6 – 6.9 100 – 125 Elődiabétesz (emelkedett)
7.0 vagy magasabb 126 vagy magasabb Cukorbetegség (magas)

 

Gyermekek:

Életkor Vércukorszint (mmol/l) Vércukorszint (mg/dl) Értékelés
Újszülött (0-4 hetes) 2.8 – 4.4 50 – 80 Normál tartomány
Csecsemő (4 hetes – 1 év) 2.8 – 4.4 50 – 80 Normál tartomány
Gyermek (1 – 12 év) 3.3 – 5.6 60 – 100 Normál tartomány
Tinédzser (13 – 19 év) 3.3 – 5.6 60 – 100 Normál tartomány

Emlékeztetőül, hogy a konkrét vércukorszint-tartományok és a diagnózisok eltérőek lehetnek országonként vagy az adott orvos által alkalmazott ajánlásoktól függően. Mindig fontos az egyéni egészségi állapot és az orvosi tanácsok figyelembevétele.

Normál vércukorszint, normális vércukorszint

A normál vércukorszint tartomány általában az alábbi értékeket jelenti, amelyeket általában az egészséges felnőttek esetében alkalmaznak:

 • Éhgyomri vércukorszint (éhomi glükóz): 4.0 – 5.5 mmol/l (70 – 99 mg/dl)
 • Vércukorszint 2 órával étkezés után (orális glükóztolerancia teszt): kevesebb mint 7.8 mmol/l (140 mg/dl)

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni egészségi állapot, az életkor és más tényezők befolyásolhatják a normál vércukorszintet. Például terhes nők esetében a vércukorszint kicsit eltérhet a fenti értékektől. Ezenkívül az orvosi irányelvek és az egyéni egészségügyi állapot alapján az optimális vércukorszint célkitűzések eltérőek lehetnek egyéneknél, akik cukorbetegségben szenvednek vagy más egészségügyi problémákkal küzdenek.

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

Az alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezik, és akkor fordul elő, amikor a vércukorszint (glükózszint) lecsökken a normál tartomány alá. Az alacsony vércukorszint különböző tüneteket okozhat, és súlyossá válhat, ha nem kezelik megfelelően.

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) tünetei közé tartozhatnak:

 1. Éhségérzet
 2. Zsibbadás vagy remegés
 3. Szédülés vagy szédülésérzet
 4. Fejfájás
 5. Gyengeség vagy fáradtság
 6. Zavartság vagy koncentrációs nehézségek
 7. Idegesség vagy ingerlékenység
 8. Gyors szívverés
 9. Hideg izzadás
 10. Szemproblémák, például homályos látás

Az alacsony vércukorszintet általában cukorbetegek tapasztalhatják, különösen akkor, ha túl keveset esznek, hosszabb ideig tartózkodnak éhezési állapotban, vagy túl sok inzulint vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszert szednek. Az alacsony vércukorszint sürgős kezelést igényel, és általában gyorsan enni vagy inni valamit, ami emelheti a vércukorszintet, például gyümölcslét, cukrot vagy glükóztablettát.

Ha tapasztalja az alacsony vércukorszint tüneteit, fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel, akik segítenek az okok felismerésében és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

Magas vércukorszint (hiperglikémia)

A magas vércukorszintet hiperglikémiának nevezik, és akkor fordul elő, amikor a vércukorszint (glükózszint) emelkedik a normál tartomány fölé. A hosszabb távon magas vércukorszint tartósan magas vércukorszintet jelent, ami a cukorbetegség (diabétesz) jellemzője lehet. Azonban átmeneti magas vércukorszintet más tényezők, például stressz, fertőzés vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatnak.

A magas vércukorszint (hiperglikémia) tünetei közé tartozhatnak:

 1. Fokozott szomjúság
 2. Gyakori vizelés
 3. Fáradtság és gyengeség
 4. Homályos látás
 5. Szájszárazság
 6. Fokozott éhségérzet
 7. Lassú sebgyógyulás
 8. Ismétlődő fertőzések, például húgyúti fertőzések
 9. Fogyás (a cukorbetegeknél)

A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja az egészséget, és szövődményekhez vezethet, mint például szív- és érrendszeri problémák, vesebetegség, idegkárosodás és látásproblémák.

Ha magas vércukorszintet tapasztal, különösen, ha cukorbetegségben szenved, fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel. Ők segítenek megfelelő kezelési tervet kidolgozni, amely lehet diétamódosítás, testmozgás, gyógyszerek vagy inzulin terápia. Az egészséges vércukorszint fenntartása és a cukorbetegség kezelése kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében és az egészség megőrzésében.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!