Új kutatás: A dohányfüst visszafordíthatatlanul károsítja a hasnyálmirigyet

199

Magyar kutatók úttörő eredményeket értek el a dohányfüst hasnyálmirigy-gyulladásra gyakorolt hatásainak vizsgálatában. A Semmelweis Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem közös kutatása jelentős betekintést nyújt a dohányfüst által okozott károsodások mechanizmusába.

A kutatás főbb megállapításai

  • Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás: A kutatás kimutatta, hogy a dohányfüst hozzájárul a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához és fenntartásához. Magyarországon ez a betegség évente több ezer embert érint.
  • Cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor (CFTR): A kutatók a CFTR fehérje működését vizsgálták, amely kulcsfontosságú a hasnyálmirigy egészséges működésében. A dohányzó betegek CFTR aktivitása alacsonyabb volt, ami a hasnyálmirigy-vezetékek elzáródásához vezet.
  • Kloridkoncentráció és nehézfémek: A dohányosok verejtékében magasabb volt a kloridkoncentráció, ami a CFTR-működés csökkenésére utal. Emellett a dohányosok vérében és hasnyálmirigyszövetében emelkedett kadmium- és higanytartalom mutatkozott.
  • Visszafordíthatatlan károsodás: A kutatás szerint a dohányfüst okozta károsodás a hasnyálmirigyben visszafordíthatatlan. A dohányban lévő nehézfémek folyamatos gyulladást idéznek elő a szervben.
  • Alkoholhatás összehasonlítása: Hegyi Péter, a kutatás egyik szerzője szerint az alkohol hatása enyhébb és visszafordítható, míg a dohányzás komolyabb problémát jelent.

További kutatási eredmények és jelentőség

A kutatók állatkísérletekkel is igazolták a dohányfüst és a hasnyálmirigy-gyulladás közötti összefüggéseket. A kutatás eredményei rámutatnak a dohányzás visszafordíthatatlan káros hatásaira a hasnyálmirigyben, amely hozzájárulhat az egészségpolitikai döntések és a dohányzás elleni küzdelem további alakításához

Forrás: MTI

- hirdetés -