Tüsszög, krákog, viszket? Még az is lehet, hogy allergiás a kedvencére

233
Kutyaszőr allergia

Az allergia civilizációs probléma, és minden évben nő a betegségben szenvedők száma. Az allergia oka azonban nem csak a parlagfű lehet, hanem bármi egyéb is, egyáltalán nem ritka, hogy valaki a saját kedvencére lesz allergiás, legyen az macska vagy kutya – pontosabban annak a szőrére.

Az állatok szőre gyakran vált ki allergiás tüneteket, ezért mielőtt úgy döntünk, hogy összekötjük az életünket egy négylábúval, mindenképpen érdemes elmenni egy allergiavizsgálatra. Abban az esetben pedig, ha az eredmény pozitív – azaz számunkra negatív – lesz, úgy inkább döntsünk egy hipoallergén kutyafajta mellett, amelyik nem hullajtja a szőrét.

Nézzük, milyen tünetekkel jelentkezhet a kutyaszőr allergia

Az enyhébb tünetek mellett súlyosabb allergiás reakciók is előfordulhatnak, melyekre fontos odafigyelni. Mielőtt a kutyusunkat hibáztatnák, fontos hangsúlyozni, hogy nem magára az állatra, hanem a szőrében előforduló porra, atkákra és egyebekre lehetünk allergiások. Ennek okán fontos, hogy kedvencünk mindig ápolt legyen és rendszeresen vigyük kutyakozmetikushoz, így kevésbé jelentkeznek rajtunk az allergia tünetei.

Szem és orr környékének viszketése

A legenyhébb allergiás tünet, ha a szem, illetőleg az orr környéke viszketni kezd. A legtöbb allergiánál ez az alapreakció. Ha akkor jelentkezik, amikor a kutya közelében vagyunk, akkor valószínűleg ő a ludas. Próbáljunk távolságot tartani a kedvencünktől és ha csitulnak a jelek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy felírassunk egy gyógyszert a problémára.

- hirdetés -

Duzzanat az arcon

A gyenge allergiás tünetek gyakori velejárója, ha a szem környéke enyhén bedagad, ez általában viszketéssel is párosul. Inkább kellemetlen, mint veszélyes és gyógyszerekkel jól kezelhető. Mégis érdemes rá odafigyelni, mert ha huzamosabb ideig jelentkezik, akkor idegesítő lehet a mindennapokban.

Köhögés és tüsszögés

A köhögés, valamint a hirtelen ránk törő tüsszögés mindenféle allergia egyik leggyakoribb velejárója, így a kutyaszőré is. Az enyhébb tünetek közé tartozik, ha más jele nincs az allergiának, akkor nem kell túl komolyan venni a dolgot, egy általános allergia gyógyszerrel remekül tünetmentesíthető.

Bőrpír a testen

A bőrpír, vagy a gyulladt bőr közvetlen érintkezés kapcsán fordulhat elő. Például, ha hozzánk dörgölődzik vagy megnyal a kutya. Szintén gyakori kísérőtünet a viszketés. Egy kis odafigyeléssel könnyedén megállapítható, hogy a kedvencünk miatt jelentkezik-e a probléma.

Rossz alvás

Elsőre különös lehet, de az állatallergia tünete lehet az is, ha gyakran felébrednünk az éjszakai alvás során. Ha ez onnantól jelentkezik, hogy egy kutyussal kötöttük össze az életünket, akkor könnyen lehet, hogy kedvencünk szőre a kiváltó ok. Szerencsésebb esetben kezelhető azzal, ha az alvás során távolságot tartunk az állattól.

Sípoló légzés

A sípoló légzés a rosszabb tünetek közé tartozik, ha jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni. Bármilyen allergiának lehet a tünete, azonban, hogy mi a kiváltó ok, egy egyszerű vizsgálattal kiderül.

Légszomj

A légszomj a súlyos allergiás tünetek egyike. Amennyiben kutya- vagy esetleg macska váltja ki, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. Jóllehet, egyéb esetben is érdemes egy szakembert felkeresni.

Asztmás roham

A kutyaszőrre való allergiának szintén súlyos tünete lehet az asztmás roham. A fulladásos reakciók veszélyesek is lehetnek, így mindenképpen komolyan kell venni.