Tünetek, amik vitaminhiányra utalnak

66

A vitaminok, ásványi anyagok és az esszenciális aminosavak a testünk egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Ezeket nagyrészt táplálkozás útján tudjuk bevinni a szervezetünkbe, de figyelemmel arra, hogy hiányuk változatos tünetek megjelenéséhez, sőt akár komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet, időnként táplálékkiegészítők formájában is javasolt lehet a pótlásuk. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy a szervezet mely jelzéseire érdemes elsőként odafigyelni, ha valamilyen vitaminhiány fennállására gyanakszunk.

Szem- és bőrproblémák – az A-vitamin hiánya

Az A-vitamin, vagy ismertebb nevén a retinol egy zsírban oldódó vitamin, mely felelős a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért. Súlyos hiányállapotában akár vakságot is okozhat, gyakoribb azonban, hogy a probléma szürkületi vakság formájában jelentkezik. Ha az A-vitamint nagyobb mennyiségben C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, segítségünkre lehet a szürkehályog megelőzésében is, a szem egészsége szempontjából tehát szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A retinol nem véletlenül lett a szépségápolás egyik legnépszerűbb terméke: csökkenti a kollagén lebomlását és elősegíti az új kötőszövet rostjainak képződését, így fiatalosabbá, feszesebbé teszi a bőrt. Ebből a hatásból következik, hogy az A-vitamin hiánya repedezett, egészségtelen, száraz bőrhöz vezet, ami így a fertőzésekkel szemben is fogékonyabb lehet. 

A fentieken túl az A-vitamin biztosítja az egészséges növekedést, a csontok, fogak fejlődését, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a különböző daganatok kialakulásának esélyét is. Fontos tudni, hogy ez a vitamin a májban raktározódik, veszélye pedig az, hogy túladagolható: ha felhalmozódik a szervezetben, az fejfájáshoz, szédüléshez, hányingerhez és egyéb kellemetlen tünetekhez is vezethet, ezért az ajánlott mennyiség túllépése nem javasolt. 

- hirdetés -

Az A-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható tejtermékekben – sajt, tojás, joghurt –, olajos halakban és májban, a zöldségek és gyümölcsök közül pedig jó választás lehet a spenót, az édesburgonya, a sárgarépa és sárgabarack.

Emésztő- és idegrendszeri problémák – a B-vitaminok hiánya

Ezek a vízben oldódó vitaminok a kiegyensúlyozott táplálkozással könnyen bevihetők a szervezetünkbe, ezért pótlásukról rendszerint nem kell gondoskodni. Ha mégis bekövetkezik a hiányuk – gyakran gyomor- és bélrendszeri betegségek vagy túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló felszívódási zavarok miatt – , az számos kellemetlen tünetet okozhat. 

A B2-, B3- és B12-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, valamint a B1-, B5- és B6-vitaminokkal kiegészülve az anyagcsere-folyamatokhoz, hiányuk tehát ezekkel kapcsolatos problémákat idézhet elő. Az idegrendszeri panaszok közé tartozhat a zsibbadás, az ujjak, lábujjak bizsergése vagy éppen a koordinációs zavarok, az emésztőrendszer nem megfelelő működésére pedig az étvágytalanság, hányiger, gyengeség, hasmenés vagy éppen székrekedés utalhat. 

A B-vitaminok hiánya a fentieken túl előidézhet bőrbetegségeket, mentális zavarokat, légszomjat vagy szív- és érrendszeri problémákat, az elégtelen mennyiségű B12-vitamin pedig vérszegénységhez vezethet. Pótlásukról gondoskodhatunk csirke-,  marha- és sertéshús, tenger gyümölcsei, tojás, hüvelyesek, retek, kelbimbó vagy sült gesztenye fogyasztásával is.  

Fáradékonyság és nehezen gyógyuló sebek –  a C-vitamin hiánya

Bár korábban a skorbut igen gyakori betegség volt, a C-vitamin ilyen szintű hiánya ma már ritkán fordul elő. Ez ugyanis rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható, emellett pedig üdítőitalok és természetesen táplálékkiegészítők formájában is könnyen hozzáférhető. 

A C-vitamin nagyon fontos hatása az, hogy javítja az immunrendszer működését, így ellenállóbbá tesz minket a vírusokkal szemben. Az egészséges szervezet, az erős immunrendszer hiányában gyakori meghűléses betegségek, letargia és kedvetlenség jelentkezhet, így a fáradékonyság leküzdése érdekében a C-vitamin pótlása mindenképpen ajánlott. Ha ezt a hatást fokozni szeretnénk, válasszunk esszenciális aminosavakat tartalmazó készítményeket, melyek segítségével energikusabbá válhatunk és fizikai teljesítményünket is fokozhatjuk.

Ha valamilyen sérülés keletkezik a testünkön, annak gyógyításához erős szervezetre van szükség. A C-vitamin erősíti a kötőszövetet, segít a sejtregenerálódásban és – ahogy említettük – az immunrendszer erősítésében, ezek pedig mind hozzájárulnak a gyorsabb sebgyógyuláshoz. 

Amennyiben a C-vitamint étkezés útján szeretnénk pótolni, válasszuk a homoktövist, a csipkebogyót, a citrusféléket, a petrezselymet vagy éppen a paprikát.

Csontritkulás – a D-vitamin hiánya

A D-vitamin jellegzetessége az, hogy bár kisebb mértékben táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe, testünk azt napfény hatására maga is képes előállítani. 

A vitamin szerepet játszik a csontképződésben és elősegíti a kalcium felszívódását is, ezáltal segíthet megelőzni a csontritkulást. Hiányában előfordulhat a lábak görbülete, a mellkasi csontok, bordák deformitása; a csontok gyengülése következtében gyakoribbá válhatnak a törések, az ilyen sérülések nehezebben gyógyulnak, de fogaink is gyorsabban romlásnak indulhatnak. 

Ha a téli hónapokban nem jutunk elég napfényhez, a D-vitamint pótolhatjuk tengeri halak – lazac, szardínia vagy makréla –, vörös húsok, máj, tojássárgája vagy gomba rendszeres fogyasztásával. 

Figyeljünk a jelekre

Természetesen a fenti tünetek – ahogy testünk egyéb jelzései is – számos más betegség, hiányállapot fennállására is utalhatnak. Amíg nem gyanakszunk komolyabb problémára, jó megoldás lehet a vitaminok, ásványi anyagok és az esszenciális aminosavak pótlása, ha azonban a panaszok hosszabb ideig fennállnak, esetleg komolyabb nehézséget okoznak a mindennapi teendők elvégzése során is, érdemes felkeresni egy szakembert a megnyugtató diagnózis felállítása érdekében.