Térdfájdalom és porckopás kezelése: mennyire célszerű az ízületbe injekciót adni?

434
terdkopas

Nem véletlenül foglalkozik számos kutatás a térdízületi kopás kezelési lehetőségeivel. A térdfájdalom, az ízületi merevség és az ennek következtében kialakuló csökkent életminőség, valamint a betegszabadságon töltött idő napjainkban jelentős gazdasági terhet jelent a társadalom számára.

Az utóbbi években vált az gyakorlattá, hogy ha valakinek a térdfájdalom miatt orvoshoz kellett fordulnia, akkor a kezelés során rutinszerűen különböző képalkotó eljárásokat (rtg, MRI) vetnek be a térdízület vizsgálatára. Emellett a szakemberek gyakran alkalmaznak olyan chondroprotektív szereket amelyek biztosítják a porc megfelelő tápanyagellátását, valamint NSAID – azaz nem szteroid gyulladáscsökkentő – gyógyszerek szedését javasolják. Amennyiben a tünetek nem javulnak számottevően,vagyis a panaszok továbbra is fennállnak, a következő – általában a műtéti előtti lépés – egy az ízületbe adott injekció volt.

Az ízületnek kenés kell

- hirdetés -

Az ortopéd sebészek és sportorvosok a problémák megoldására a térdbe vagy más gyulladt ízületekbe mesterséges “kenőanyag” befecskendezését javasolják – ilyen a hialuron injekció is. Az ötlet maga jó, hiszen elvileg a hialuron valóban biztosíthatja az ízületek kenését, viszont a gyakorlatban ez mégsem működik.

Egy 2012-ben közzétett szakmai cikkben a kutatók 90 korábbi vizsgálatot néztek át és arra jutottak, hogy ez a fajta kezelés kis hatékonyságot ért el, ráadásul a nemkívánatos események fokozott veszélyével jár.

Egy másik, 2015-ben megjelent szakmai cikk szerzői szerint nincs jelentős különbség klinikailag a placebo és hialuron injekciót kapott páciensek állapotában. A legutóbbi 2022-es kutatás pedig nagyon rossz eredménnyel zárult a térdízületi viszkoszupplementáció hatásosságával kapcsolatban.

Milyen tünetek utalnak térdkopásra?

A friss kutatások arra utalnak, hogy a porckopás és az érzett fájdalom között nem található mindig összefüggés. Régebben a szakemberek még úgy gondolták, hogy a tünetek főként attól függenek, hogy a kopás mértéke milyen erős.

A térdízületi kopásnak (osteoarthritisnek) jellemzően négy stádiuma van:

  • Enyhe: ilyenkor a porc kissé megduzzad, és már némi kopás fennáll. A csontok közötti súrlódást csökkentő szinoviális folyadék mennyisége, kezd megnövekedni, hogy kompenzálni tudja a duzzadt porcot. Ebben a stádiumban általában még nem jelentkezik fájdalom.
  • Mérsékelt: a térd porckopása elkezdődik, a csontok közötti tér csökken. Diszkomfortérzés és enyhe fájdalom mozgásnál már jelentkezhet.
  • Súlyos: a porc jelentős kopást szenved, ami a csontok közötti tér jelentős csökkenésével jár. A jelentős fájdalom korlátozza a mindennapi tevékenységeket.
  • Végstádium: a legrosszabb fázis, mert a porc teljesen elkopik, és a csont súrlódik a csonttal. Ez súlyos fájdalmat és súlyos mozgáskorlátozottságot eredményez.

Mi okozhat térdfájdalmat?

A térd fájdalomnak számos oka lehet, csak néhány a sok közül:

  • csípőízületi probléma
  • boka korábbi törése, ficama
  • gerincpanaszok, amelyek a térdbe sugározhatnak (femoralis ideg becsípődése)
  • nőgyógyászati probléma

Ezekben az esetekben a kiváltó okok megszüntetésére kell koncentrálni.

Hogyan kezelhető a térdkopás? Placebo a megoldás?

Mivel a térdfájdalom kialakulása számos okra vezethető vissza, így mindenképpen egy részletes állapotfelmérés kell ahhoz, hogy a páciens kórtörténete és a fizikális vizsgálatok alapján rájöjjünk, hogy mi okozza a panaszokat.

A térdízületbe adott injekció – azaz a viszkoszupplementáció – ahogy a Journal of the American Medical Association folyóirat 2003-ban írta a „Placebohoz képest csekély hatást vált ki”. Később a kutatók azt is megállapították, hogy a placebo injekció beadásával a térdízületi kopás diagnózisával rendelkező pácienseknél – a szubjektív fájdalom és a térdfunkció tekintetében – statisztikailag és klinikailag is jelentős javulás figyelhető meg az injekció beadása után 6 hónappal.

A térdműtétek sem mindig eredményesek

Megdöbbentő az a tény is, hogy a térdízület kezelése során egyes ortopédiai műtétek eredményessége sok esetben megkérdőjeleződött: egyszerűen haszontalannak bizonyultak, miközben az általános műtéti kockázatok fennálltak itt is (fertőzés, gyulladás, vérzés, hegesedés).

2013-ban publikálták azt a cikket, amelyben Sihvonen és munkatársai az arthroszkópos térdműtétek (meniscus szakadás) és placebo műtétek eredményeit hasonlították össze. 2 éves utánkövetéssel 146 pácienst vizsgáltak két csoportban. Az eredmény megdöbbentő volt: nem volt különbség az elsődleges eredmény mutatóknál, azaz mind a két csoportnál javulást figyeltek meg.

2002-ből is származik egy olyan kutatás, amelyben szintén látványos a placebo hatás: az ízületi kopás fájdalmától szenvedő betegek jól javultak anak ellenére is, hogy látszat műtéten estek át. A hit tehát még egy „mechanikai” térdproblémára is hatással volt. Számos kutatás bizonyítja, hogy egy injekciónak a sima gyógyszernél nagyobb placebó hatása van, de a műtét által kiváltott hatás a legnagyobb: még akkor is, ha a sebész a bőr metszésén és összevarrásán kívül nem tesz mást.

Mostmár csak egy kérdés vár válaszra: mennyire etikus egy olyan drága kezelési eljárást ajánlani (hialuronsavas injekció), aminek a hatékonysága megkérdőjelezhető?

A válasz és a döntés a térdfájdalommal küzdők kezében van…

forrás: sherlockrehab.hu