Reflux kezelése

256
reflux kezelése

A reflux, vagyis a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), az emésztőrendszer egyik gyakori problémája, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami irritációt és gyulladást okoz. Ez a betegség sok ember számára kényelmetlenséget okoz, és a tünetek elhanyagolása súlyosabb állapothoz vezethet. A cikkben a reflux különböző kezelési módszereit tekintjük át.

Reflux tünetei

A reflux leggyakoribb tünete az égő érzés a mellkasban, melyet gyakran hívnak „gyomorégésnek”. Ezenkívül előfordulhat köhögés, torokfájás, rekedtség, és kellemetlen szájíz is. E tünetek különösen evés után, lefekvésnél, előrehajolásnál erősödhetnek.

Reflux kezelése házilag, életmódbeli változtatások

 1. Étkezési szokások megváltoztatása
  A zsíros, fűszeres, savas ételek és a koffeint tartalmazó italok csökkentése vagy elkerülése javasolt.
 2. Kisebb étkezések
  Inkább többször, kisebb adagokban együnk, mint ritkán, de nagy mennyiségben.
 3. Ne feküdjünk le evés után
  Legalább két órát várjunk evés után, mielőtt lefekszünk.
 4. Testtartás
  Kerüljük az előrehajlást, emeljük magasabbra a fejünket alváskor.

Gyógyszeres kezelés

 1. Antacidok
  Ezek a gyógyszerek közvetlenül csökkentik a gyomorsav mennyiségét, így gyors, ám rövid távú megkönnyebbülést nyújtanak.
 2. H2-gátlók
  Ezek csökkentik a gyomorsav termelését.
 3. Protonpumpa-gátlók
  Erősebb hatásúak mint az H2-gátlók és hosszabb ideig csökkentik a gyomorsav termelését.

Sebészeti beavatkozás

Amennyiben a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változtatások nem hoznak eredményt, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A leggyakoribb ilyen eljárás a fundoplicatio, mely során a gyomor felső részét a nyelőcső alsó része köré tekerik, így megakadályozva a sav visszaáramlását.

Alternatív kezelési módszerek

 1. Fűszernövények
  Kamilla, gyömbér és licorice gyökér lehetnek hasznosak a reflux tüneteinek enyhítésére.
 2. Akupunktúra
  Néhány tanulmány szerint az akupunktúra csökkentheti a reflux tüneteit.

Megelőzés 

- hirdetés -

A reflux megelőzésére a legjobb mód az életmódi változtatások bevezetése, az egészséges étrend betartása és a testsúly kontroll alatt tartása. Fontos a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése is.

Összefoglalva: a reflux egy gyakori, de kezelhető betegség. Ha úgy érzed, hogy reflux tüneteid vannak, keresd fel a háziorvosod vagy gasztroenterológust a megfelelő diagnózis érdekében és a leghatékonyabb kezelési stratégia kidolgozásához. Az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelés gyakran elegendő a tünetek enyhítésére, de súlyos esetekben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!