Övsömör kezelése

49
övsömör kezelése

Az övsömör, vagy más néven herpes zoster, a varicella-zoster vírus okozta betegség, ami a bárányhimlő kórokozója is egyben. Azoknál az embereknél alakul ki, akik már átestek bárányhimlőn, mivel a vírus a szervezetben marad és évekkel, akár évtizedekkel később újraaktiválódik. Az övsömör tipikusan egy oldalon, az érintett ideg mentén jelenik meg, és jellemzően súlyos égő fájdalommal és hólyagos kiütésekkel jár. Nézzük meg, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre!

Tünetek felismerése

Az övsömör tünetei változatosak lehetnek, de a legtöbb esetben az alábbiakban manifesztálódnak:

 1. Égő, bizsergő érzés vagy fájdalom az érintett területen.
 2. Vörös kiütések, melyek néhány nap alatt hólyagokká alakulnak.
 3. Hőemelkedés vagy láz, fejfájás és fáradtság.
 4. Érzékenység vagy fájdalom az érintett területen.

Övsömör gyógyszeres kezelés

 1. Antivirális gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek, mint az aciklovir, valaciklovir vagy famciklovir, segítenek csökkenteni a vírus aktivitását és a betegség időtartamát. Minél korábban kezdi el a kezelést, annál hatékonyabb.
 2. Fájdalomcsillapítók: Az övsömör súlyos fájdalommal járhat, így gyakran szükség van fájdalomcsillapítókra, mint az ibuprofen vagy a paracetamol.
 3. Topikális krémek és kenőcsök: A capsaicin vagy calamine tartalmú krémek segíthetnek csillapítani a viszketést és az égő érzést.
 4. Kortikoszteroidok: Súlyos esetekben az orvos kortikoszteroidokat írhat fel, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

Övsömör kezelése házilag

 1. Hűtőgél tasakok: A hideg segíthet enyhíteni az égő érzést és csökkenteni a gyulladást.
 2. Fürdők: A zabpehelyfürdő vagy a sófürdő csillapíthatja a viszketést és elősegítheti a gyógyulást.
 3. Pihenés: A testnek szüksége van pihenésre a gyógyuláshoz, így fontos, hogy ne terheljük túl magunkat.

Megelőzés és hosszú távú kezelés

Míg az övsömörnek nincs ismert gyógymódja, léteznek megelőző intézkedések. Az övsömör elleni védőoltás, melyet 50 éves kor felett ajánlott beadni, csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát vagy enyhítheti annak súlyosságát.

Néhány ember postherpetikus neuralgiát tapasztal, mely az övsömör után jelentkező hosszan tartó fájdalom. Ebben az esetben különféle fájdalomkezelési módszerekre, mint az antiepileptikumok, antidepresszánsok vagy topikális lidokain lehet szükség.

Összefoglalás

Az övsömör komoly és fájdalmas betegség, mely azonban kezelhető. Ha gyanítja, hogy övsömör alakult ki nála, fontos, hogy mielőbb forduljon orvoshoz. A korai kezelés nemcsak csökkentheti a tünetek súlyosságát, hanem megelőzheti a hosszú távú komplikációkat is. Emellett érdemes megfontolni az övsömör elleni védőoltás beadatását, mely további védelmet nyújthat a betegséggel szemben.