Neutrofil (neutrophil) granulocita alacsony, vagy magas a vérkép eredményben

63810
neutrofil granulocita

A neutrofil granulocita (neutrophil granulocyta), röviden neutrofil, a fehérvérsejtek egyik típusa, amely a szervezetben a leggyakoribb fehérvérsejt. A neutrofil granulociták a véráramban és a szövetekben találhatók meg és fontos szerepet játszanak az immunrendszer védekező mechanizmusában.

Cikkünkben a következőkről olvashatsz:

 1. Mi az a neutrofil granulocita
 2. Neutrofil granulocita alacsony mit jelent
 3. Neutrofil magas mit jelent

1. Mi az a neutrofil granulocita (neutrophil granulocyta)?

A neutrofilek (neutrophil granulocyták) felelősek a bakteriális fertőzések elleni védekezésért. Azok a kórokozók, amelyek behatolnak a szervezetbe, kémiai jeleket bocsátanak ki, amelyek vonzzák a neutrofil granulocitákat a fertőzés helyére. A neutrofilek aktívan mozognak a véráramon keresztül a fertőzött szövetekbe, ahol fagocitózis révén felveszik és elpusztítják a kórokozókat.

A neutrofil granulociták azért is fontosak, mert képesek termelni és kibocsátani gyulladásos mediátorokat, például citokineket, amelyek további immunválaszt váltanak ki, és segítik a fertőzés elleni védekezést. Emellett a neutrofilek részt vesznek a sebgyógyulásban és a szöveti regeneráció folyamataiban is.

- hirdetés -

A neutrofil granulociták számának és aktivitásának változása az immunrendszer működésének indikátora lehet. Egyes betegségek, például bakteriális fertőzések, gyulladásos betegségek és szöveti károsodások hatására a neutrofil granulociták száma és aktivitása megnövekedhet. Azonban bizonyos kórképekben, például leukémiában vagy súlyos fertőzésekben, a neutrofil granulociták száma csökkenhet.

A neutrofil granulociták fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, különösen a fertőzések elleni védekezésben. Az orvosok gyakran elemzik a neutrofil számot és aktivitást a diagnózis és a betegségmonitorozás során.

Az alábbiakban egy általános neutrofil értékeket tartalmazó táblázat található:

Neutrofil érték Relatív neutrofil százalék Abszolút neutrofil szám
Normál tartomány 40-75% 2,5-7,5 x 10^9/L
Neutrofilia (magas) >75% >7,5 x 10^9/L
Neutropenia (alacsony) <40% <2,5 x 10^9/L

 

Fontos megjegyezni, hogy a neutrofil értékek lehetnek kissé eltérőek a laboratóriumok között és a normál tartományok változhatnak a laboratórium által használt referenciaértékektől függően. A neutrofil értékeket mindig az orvossal kell értelmezni, mivel a betegség, a kor és más tényezők befolyásolhatják ezeket az értékeket. A diagnózis és a kezelés érdekében mindig konzultálj az egészségügyi szakemberrel.

2. Neutrofil granulocita alacsony, neutrophil alacsony – Neutropenia

Amikor a neutrofil granulociták száma alacsony, az a neutropenia nevű állapotra utal. A neutropenia lehet ideiglenes vagy krónikus jellegű, és különböző okokból alakulhat ki.

A neutrofil granulociták alacsony számának néhány lehetséges oka:

 1. Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás szerek, immunrendszerre ható gyógyszerek vagy antibiotikumok, befolyásolhatják a neutrofil granulociták termelését vagy élettartamát, és neutropeniához vezethetnek.
 2. Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, például lupus vagy rheumatoid arthritis, befolyásolhatják a neutrofil granulociták termelését.
 3. Vírusfertőzések: Bizonyos vírusok, például a HIV, hepatitis vagy rubeola vírus, károsíthatják a neutrofil granulocitákat és neutropeniát okozhatnak.
 4. Genetikai rendellenességek: Néhány ritka genetikai rendellenesség, mint például a Kostmann-szindróma vagy a cyklusokrinas neutropénia, a neutrofil granulociták alacsony számát eredményezheti.
 5. Rendellenes csontvelő működés: A neutrofil granulociták a csontvelőben termelődnek. Ha a csontvelő nem megfelelően működik, neutropenia alakulhat ki.

Fontos megjegyezni, hogy a neutropenia súlyossága és az esetleges kockázatok függnek a neutrofil szám pontos szintjétől és az egyéb vérsejtek arányától. Súlyosabb neutropenia esetén a fertőzésekkel szembeni védekezés csökken. Az alacsony neutrofil számot kezelő orvosnak további vizsgálatokat kell végeznie annak meghatározására, mi okozza a neutropeniát és szükség esetén megfelelő kezelés fog rendelni.

Neutrofil magas, neutrophil magas – Neutrofilia

Amikor a neutrofil granulociták száma magas, az a neutrofilia nevű állapotra utal. A neutrofilia lehet ideiglenes vagy krónikus jellegű és több okból is kialakulhat.

A neutrofil granulociták magas számának lehetséges okai:

 1. Bakteriális fertőzések: A bakteriális fertőzések gyakran vezetnek neutrofilia kialakulásához, mivel a neutrofil granulociták az elsődleges védelmi vonalat képezik a bakteriális kórokozók ellen.
 2. Gyulladásos betegségek: Krónikus gyulladásos betegségek, például reumatoid artritisz vagy gyulladásos bélbetegség, is vezethetnek neutrofiliahoz.
 3. Stressz és fizikai megterhelés: Intenzív fizikai aktivitás, sérülések vagy műtétek hatására a neutrofil granulociták száma emelkedhet.
 4. Dohányzás: A dohányzás is kapcsolatba hozható a neutrofilia kialakulásával.
 5. Rák és daganatos betegségek: Bizonyos ráktípusok, például akut leukémia vagy tüdőrák, neutrofiliahoz vezethetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a neutrofilia önmagában nem specifikus diagnózis, és további vizsgálatokra van szükség a meghatározó okok és kezelési lehetőségek megállapításához. Amennyiben a neutrofilia tartósan fennáll vagy egyéb tünetekkel jár, fontos orvosi vizsgálatot kérni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

 

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!