eGFR-EPI alacsony mit jelent? eGFR-EPI a vérkép eredményben

28470
egfr-epi alacsony

Az alacsony eGFR-EPI érték azt jelzi, hogy a vesék kevésbé hatékonyan működnek, és ez lehet a vesefunkció károsodásának vagy más veseproblémáknak a jele.

eGFR jelentése: EGFR (Estimated Glomerular Filtration Rate), vagyis a Becsléses Glomeruláris Filtrációs Ráta, egy olyan becsléses érték, amely azokat az információkat használja, mint például a szérum kreatininszint, a beteg életkora, neme és etnikuma, hogy megbecsülje a vesék működését. Az EGFR segít felmérni, hogy a vesék mennyire képesek eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat és a felesleges folyadékot.

eGFR-EPI alacsony, egfr alacsony

Az alacsony EGFR-EPI értéknek számos oka lehet. Az EGFR-EPI értéket a vesefunkció meghatározására használják, és az alacsony érték arra utal, hogy a vesék nem működnek hatékonyan. Néhány lehetséges ok az alábbiak:

 1. Vesebetegség: Az alacsony EGFR-EPI érték gyakran a vesebetegség jele lehet. Különböző vesebetegségek, például veseelégtelenség, glomerulonephritis vagy polycystás vesebetegség befolyásolhatják a vesék működését és csökkenthetik az EGFR-EPI értéket.
 2. Diabetes: A cukorbetegség hosszú távon károsíthatja a veséket, és csökkentheti az EGFR-EPI értéket. A magas vércukorszint hozzájárulhat a vesék károsodásához, ami hosszú távon vesefunkciós problémákat okozhat.
 3. Magas vérnyomás: A hosszú ideig fennálló magas vérnyomás károsíthatja az ereket és a veséket. Ez a károsodás hozzájárulhat az EGFR-EPI érték csökkenéséhez.
 4. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), bizonyos antibiotikumok vagy kemoterápiás szerek, hatással lehetnek a veseműködésre és csökkenthetik az EGFR-EPI értéket.
 5. Egyéb egészségügyi állapotok: Néhány egyéb egészségügyi állapot, például szívbetegség, vesekövek vagy autoimmun betegségek, befolyásolhatják a vesék működését és az EGFR-EPI értékét.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony EGFR-EPI érték pontos okát csak orvos vagy szakember tudja meghatározni. Az alapos orvosi vizsgálat és további tesztek segíthetnek a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározásában. Ha alacsony EGFR-EPI értéket észlelnek, fontos konzultálni orvosával vagy nefrológussal az érték értelmezéséhez és a megfelelő kezelési lehetőségekhez.

- hirdetés -

eGFR érték javítása

Az eGFR érték javításához a következő lépéseket teheted meg:

 1. Orvosi kezelés és tanácsadás: Első lépésként mindenképpen konzultálj orvosoddal, különösen akkor, ha az eGFR értéked alacsony vagy lecsökkent. Az orvos meg tudja határozni az alacsony érték okát és azt, hogy milyen lépéseket kell tenned a javítás érdekében.
 2. Alapbetegség kezelése: Ha az alacsony GFR alapvetően egy alapbetegség, mint például diabétesz vagy magas vérnyomás következménye, a betegség megfelelő kezelése segíthet a vesefunkció javításában.
 3. Egészséges életmódra váltás: Az egészséges életmód hozzájárulhat a vesefunkció javításához. Fontos az egészséges étrend betartása, a cukor és só mennyiségének csökkentése, a megfelelő folyadékbevitel és az egészséges testsúly fenntartása. A dohányzás abbahagyása és az alkohol mérséklése is pozitív hatással lehet.
 4. Fizikai aktivitás: Mérsékelt fizikai aktivitás és testmozgás segíthet a vérnyomás szabályozásában és az anyagcsere javításában, ami hozzájárulhat a vesefunkció javulásához.
 5. Gyógyszerek: Bizonyos esetekben az orvos gyógyszereket is felírhat, hogy segítsen a vesefunkció javításában vagy a vesekárosodás lassításában.
 6. Víz- és folyadékbevitel: A megfelelő víz- és folyadékbevitel fontos a vesék megfelelő működéséhez. Azonban konzultálj orvosoddal, hogy megtudd, mennyi folyadékra van szükséged, mivel túlzott folyadékbevitel is terhelheti a veséket.
 7. Rendszeres ellenőrzések: Rendszeresen ellenőriztesd az eGFR értékedet az orvossal és kövesd az orvosi utasításokat.

Fontos, hogy az eGFR javítása nem mindig lehetséges, különösen súlyosabb vesekárosodás esetén. Az alacsony eGFR érték okától és mértékétől függően az orvos tudja meghatározni a legjobb kezelési utat. Az orvosi tanácsadás és az orvos utasításainak betartása kiemelten fontos minden esetben.

eGFR-EPI magas

A formula magas értéke azt jelenti, hogy a vesék hatékonyan távolítják el a felesleges anyagokat a véráramból. Ez általában jó egészségi állapotot jelez, és nem jelent aggodalomra okot. Az egészséges egyén eGFR-EPI értéke általában 90 ml/min/1,73 m2 vagy annál magasabb. Az egészséges életmód fenntartása és a rendszeres egészségügyi ellenőrzés segíthet megőrizni az egészséges eGFR-EPI értéket.

eGFR-EPI  formula

Az EGFR számításához az epi (Epidemiology Collaboration) képletet használják, ami pontosabb becslést ad a veseműködésről, mint a korábbi képletek. Az epi képlet a következő:

egfr-epi formula

Ahol:

 • Κ = 0.7 (0.9, ha nő)
 • α = -0.329 (–0.411, ha nő)
 • Életkor = életkor évben

Az EGFR érték ml/perc/1.73 m^2-ben kerül kifejezésre, ami a veseműködés becslését adja egy négyzetméterenkénti testfelület alapján. Fontos megjegyezni, hogy az EGFR csak egy becslés, és a valós veseműködés több tényezőtől függ. Az orvosok általában az EGFR-t használják a veseműködés figyelemmel kísérésére és a veseproblémák korai felismerésére.

CKD-epi eGFR

CKD-epi eGFR (Krónikus Vesebetegség Epidemiológiai Együttműködés becsült glomeruláris filtrációs rátája) egy másik módszer a vesefunkció becslésére. Ez egy képlet, amely figyelembe veszi a különböző tényezőket, mint például életkor, nem, fajta és a szérum kreatinin szintjét, hogy becsülje a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) értékét. A GFR azt mutatja, mennyire hatékonyan működnek a vesék a vérben lévő salakanyagok szűrésében.

A CKD-epi eGFR általában milliliter per perc per 1,73 négyzetméterben (ml/perc/1,73 m²) jelentik.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!