MCV magas, MCV alacsony: mit jelent az MCV vérkép labor eredmény?

3289
mcv vérkép

Az MCV (Mean Corpuscular Volume) egy vérvizsgálati paraméter, amely a vörösvértestek átlagos térfogatát mutatja. Az MCV értéke segíthet az orvosnak azonosítani és megkülönböztetni bizonyos vérbetegségeket vagy állapotokat.

Az MCV-t a vérkép részeként mérhetik, amely során a vérben lévő vörösvértestek számát és tulajdonságait vizsgálják. Az MCV-t általában femtoliterben (fl) vagy kubikus mikrométerben (µm³) adják meg.

Az MCV értéke alapján a vörösvértestek méretét lehet osztályozni, ami további információt nyújthat a vérkép értelmezéséhez. Az alábbiakban a lehetséges MCV értékek és azok jelentése található:

 • Normál tartomány (80-100 fl): Az MCV normál tartományban van, amely általában azt jelzi, hogy a vörösvértestek megfelelő méretűek. Ez általában a normális vérképet jelenti.
 • Alacsony MCV (<80 fl): Az alacsony MCV érték mikrocitózist jelezhet, vagyis a vörösvértestek kisebbek a szokásosnál. Ez előfordulhat vas hiányállapotban, vashiányos vérszegénységben vagy más vashiányos állapotokban.
 • Magas MCV (>100 fl): A magas MCV érték makrocitózist jelezhet, vagyis a vörösvértestek nagyobbak a szokásosnál. Ez előfordulhat B12-vitamin-hiányos vérszegénységben, folsavhiányban, alkoholos májkárosodásban vagy egyéb megbetegedésekben.

MCV magas érték

Az MCV magas értéke azt jelenti, hogy a vörösvértestek átlagos térfogata nagyobb a szokásosnál. Az emelkedett MCV érték makrocitózist jelez, vagyis a vörösvértestek nagyobbak lehetnek a normálisnál.

- hirdetés -

Az MCV értékének emelkedése számos lehetséges oka lehet, és a pontos diagnózis meghatározásához más vérvizsgálati eredményekkel és klinikai tünetekkel együtt kell értékelni. Néhány lehetséges ok a következők:

 1. Vitaminhiány: bizonyos vitaminok, például a B12-vitamin és a folsav, hiánya a vörösvértestek nagyobb méretét eredményezheti.
 2. Vesebetegség: bizonyos vesebetegségek, például krónikus veseelégtelenség, befolyásolhatják a vörösvértestek méretét.
 3. Alkoholizmus: hosszú távú alkoholfogyasztás hatására az alkohol károsíthatja a vörösvértesteket, és növelheti az MCV értékét.
 4. Vérzés vagy vérszegénység: bizonyos esetekben a vörösvértestek számának csökkenése vagy vérszegénység következtében a meglévő vörösvértestek nagyobb méretűek lehetnek, ezáltal növekszik az MCV érték.
 5. Bizonyos gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek, például az alkoholizmussal kezelt diszulfiram, hatással lehetnek a vörösvértestek méretére és az MCV értékére.

Fontos megjegyezni, hogy az MCV érték magas vagy alacsony lehet más kóros állapotokban is, ezért szakmai értékelés és további vizsgálatok szükségesek az ok pontos meghatározásához.

Amennyiben a vérvizsgálat során magas MCV értéket tapasztal, ajánlott konzultálni orvosával vagy egészségügyi szakemberrel. Ők meg tudják vizsgálni a teljes klinikai képet és további vizsgálatokat végezhetnek a megfelelő diagnózis és kezelés felállítása érdekében.

MCV alacsony értékek

Az MCV alacsony értéke azt jelenti, hogy a vörösvértestek átlagos térfogata kisebb a szokásosnál. Az alacsony MCV érték mikrocitózist jelez, vagyis a vörösvértestek kisebbek lehetnek a normálisnál.

Az alacsony MCV érték hátterében több oka lehet, és fontos más vérvizsgálati eredményekkel és klinikai tünetekkel együtt értelmezni. Néhány lehetséges ok a következők:

 1. Vashiányos vérszegénység: a leggyakoribb oka az alacsony MCV értéknek a vashiányos vérszegénység lehet. A vörösvértestek alacsonyabb hemoglobintartalommal rendelkeznek és ezért lehetnek kisebb méretűek is.
 2. Talasszémia: ez egy olyan genetikai rendellenesség, amely a hemoglobin termelését érinti és ennek következtében kisebb vörösvértestek képződnek.
 3. Krónikus betegségek: bizonyos krónikus betegségek, például krónikus vesebetegség vagy gyulladásos betegségek, befolyásolhatják a vörösvértestek képződését és méretét.
 4. Vashiányos állapotok: különböző vashiányos állapotok, amelyek nem feltétlenül vezetnek vérszegénységhez, de befolyásolhatják az MCV értékét.

Amennyiben a vérvizsgálat eredményeként alacsony MCV értéket kap, fontos, hogy forduljon orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez, aki további vizsgálatokat végezhet, és a megfelelő diagnózis és kezelés felállítása érdekében segítséget nyújthat. Az alacsony MCV mögött álló okok meghatározása és kezelése fontos a normális vérképzés és általános egészség fenntartása szempontjából.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!