Manuálterápia – Sherlock Rehab

178

Milyen kapcsolat van Sherlock Holmes és a manuálterápia között?

A klinikának a Sherlock Rehab nevet adtuk, mert úgy véljük, ez a legjobban kifejezi azt a terápiás filozófiát, amit a kézterápiás kezelések során alkalmazunk – olyan profizmussal kutatjuk a fájdalom okát, mint ahogy Sherlock Holmes nyomoz a bűncselekmények után.

Miért különbözik a Sherlock Rehab más terápiás szolgáltatásoktól?

Azt feltételezzük, hogy minden egészségügyi szolgáltató arra törekszik, hogy legjobb tudása szerint gondoskodjon, és kezelje azokat a betegeket, akik hozzá fordulnak panaszukkal.

Azonban, ha válaszolni kell arra a kérdésre, hogy mi az, ami bennünket megkülönböztet a többi egészségügyi szolgáltatótól, akkor a válaszunk egyértelműen az a beteg állapotának alapos és pontos kivizsgálására fordított idő – ebben vagyunk szakértők. A legfontosabb célunk, hogy a beteg gyógyultan távozzon klinikánkról.

- hirdetés -

Hogyan zajlik egy terápiás kezelés a Sherlock Rehabnál?

1. Állapotfelmérés

A terápiák megkezdése előtt a páciens részt vesz egy részletes állapotfelmérésen, amely magába foglal egy beszélgetést, mely során az érintett beszámol arról, milyen tünetekkel jött hozzánk, mióta állnak fenn a panaszai, volt-e bármilyen műtéte a közeli vagy távoli múltban, szenvedett-e traumát, ezen felül a tünetek mikor csökkennek, és mikor erősödnek meg.

Rendkívül fontos, hogy tájékozódjunk a beteg múltbeli traumáiról, műtéteiről, mert ezek nagymértékben befolyásolhatják egy későbbi krónikus fájdalom kialakulását. Ha a beteg arról számol be, hogy hirtelen derékfájdalma lett, vagy esetleg indokolatlanul fáj a feje, akkor ezek mögött valószínű, hogy az egyensúly felbomlásáról van szó, és ennek gyakran egy korábban bekövetkezett trauma az oka, amit a gyógyulás érdekében kezelnünk kell.

Miután minden fontos információt megtudtunk a betegről, ezek alapján több lehetséges elméletet állítunk fel arra vonatkozóan, hogy mi lehet a panaszok oka.

Ha a beteg például derékfájdalommal fordul hozzánk, akkor azt több probléma is okozhatja: például gerincsérv, vagy egy belső szervi betegség, de egy korábbi műtéti heg is lehet a fájdalom forrása.

A szakember kiválasztja a valószínű elméletet, és elkezdi tesztelni különböző fizikai (ortopédiai, neurológiai és neurodinamikai) módszerekkel. Ha a beteg szervezetének reakciói alapján az elmélet helytálló, akkor megkezdhető a kezelés.

2. Manuálterápia

A felállított elmélet szerint járunk el a gyógykezelés során, és ennek megfelelően választjuk ki a szükséges terápiás technikát. Például, ha az elmélet arra utalt, hogy a beteg derékfájdalma mögött belső szervi probléma áll, akkor ebben az esetben egy viszcerális technikát alkalmazunk. Ha viszont az elmélet mozgásszervi okot mutat, akkor abban az esetben ortopédiai kézterápiás módszert alkalmazunk.

Kollégáink ismerik és gyakorlottan alkalmazzák a legnépszerűbb manuálterápiás technikákat:

  • Maitland technika: Ez a technika a mobilizációt és manipulációt használja fájdalomcsillapítás és mozgékonyság-javítás céljából, az ízületek különböző irányú és erősségű passzív mozgatásával.
  • Mulligan technika: A Mulligan technika a mobilizáció és az aktív mozgás kombinációját használja az ízületek funkciójának helyreállításához.
  • McKenzie módszer: Ez a technika a betegek önálló gyakorlataira épít, és az alapvető célja, hogy a beteg megtanulja önállóan kezelni és megelőzni a fájdalmát.
  • Stecco módszer: Ez egy fascia kezelés, ami a kötőszöveti rendszer (az izmokat, csontokat, szerveket és idegeket összekötő szöveti hálózat) manuális kezelésére összpontosít. A célja, hogy helyreállítsa a fasciális rendszer egyensúlyát, és ennek révén javítsa a mozgás minőségét és csökkentse a fájdalmat.

3. Gyógytorna

A manuálterápia és a gyógytorna szorosan összekapcsolódó területek, amelyek együttesen nagyban hozzájárulnak a hatékony kezeléséhez.

A manuálterápia által elért eredmények hosszú távon csak akkor tarthatók fenn, ha a páciens a gyógytornász által megadott gyakorlatokat rendszeresen elvégzi. A gyógytorna célja, hogy erősítse és stabilizálja a problémás területeket, javítsa a testtartást, és segítse a helyes mozgásminták elsajátítását. Ezenkívül a gyógytornás gyakorlatok segítenek a betegnek abban, hogy magabiztosabban mozogjon, és csökkentsék a további sérülések kockázatát.

4. Otthoni feladatok

A kezelés befejezése után a beteg személyre szabott, otthon elvégzendő gyógytorna feladatokat kap, amelyek szükségesek a gyógyulás tartós hatásának biztosításához.

5. Utógondozás

Számunkra fontos, hogy a betegek gyógyultan hagyják el a rendelőnket, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az utógondozásra. Néhány nappal az otthoni feladatok elvégzése után érdeklődünk a beteg állapotáról és a javulás trendjéről.

További információk rólunk: sherlockrehab.hu