Mandula tályog – Mi az és hogyan kezelhető?

2543
mandula tályog

A mandulák a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövet-darabok, melyek részt vesznek a fertőzések elleni védekezésben. Azonban néha a mandulák maguk is gyulladásba kezdhetnek, amely súlyos esetben tályogképződéssel járhat.

Mandula tályog – Milyen tünetekre figyeljünk?

A mandula tályog, más néven peritonsilláris abszcesszus, a mandula és a garatfal között felhalmozódó gennygyülemet jelent. Tünetei közé tartozik:

  • A torok egyik oldalán erős, szúró fájdalom, ami a fülbe sugározhat.
  • Nyelési nehézség vagy fájdalom.
  • Nyitott szájjal való légzés.
  • Lázas állapot, hidegrázás.
  • A beszéd megváltozása, orrhangúvá válás.

Mi okozza a mandula tályogot?

- hirdetés -

A leggyakoribb ok a Streptococcus baktérium, de más baktériumok is okozhatják. A tályog kialakulása általában krónikus mandulagyulladás vagy akut tonsillitisz következményeként alakul ki, amikor a fertőzés a mélyebb szövetekbe terjed.

Hogyan diagnosztizálható a mandula tályog?

Az orvos fizikai vizsgálat során megtekinti a beteg torkát. A tályog jelenlétére utalhat a duzzadt és vörös mandula, illetve a nyitott szájjal való légzés. További vizsgálatok, mint a torokváladék tenyésztése vagy ultrahang, segíthetnek a diagnózis megerősítésében.

Hogyan kezelhető a mandula tályog?

A kezelés célja a tályog kiürítése és a fertőzés megállítása. Ezt a következő módon érhetjük el:

  • Antibiotikumok: a baktériumfertőzés kezelésére antibiotikumokat írnak fel.
  • Tályog kiürítése: ez általában helyi érzéstelenítésben történik, amikor az orvos egy tűt vagy kis metszést használ a genny eltávolítására.
  • Fájdalomcsillapítók: ezek segíthetnek a fájdalom és a láz enyhítésében.

Néhány esetben, amikor a tályogok visszatérőek, az orvos javasolhatja a mandulák eltávolítását.

Megelőzés és következtetés

A mandula tályog megelőzésének legjobb módja a torokfertőzések időben történő kezelése. Ha a tünetek nem javulnak antibiotikumos kezelés után, vagy ha a tályog visszatér, konzultálj orvosoddal a további lépésekről.

Összességében a mandula tályog komoly állapot, amely orvosi beavatkozást igényel. Ha a fent leírt tünetek közül bármelyiket észleli, keresse fel háziorvosát vagy fül-orr-gégészt.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!