Lefogyhatok műtéttel? És kell-e tartanom a beavatkozástól?

40
nő emelt karokkal

A túlsúly népbetegség – a téma viszont tabu, vagy túlságosan elbagatelizáljuk. Mondván, le lehet fogyni, csak egy kis akaraterő kell hozzá, és kész. De vannak olyan esetek, amikor ez nem ilyen egyszerű, esetleg utólag van szükség sebészeti korrekcióra, hiszen a zsír nem tűnik csak úgy el magától. Ma már hatékonyan le lehet fogyni műtéttel, de nem árt tisztában lenni a kockázatokkal sem.

Amikor a túlsúly már tarthatatlan

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a túlsúly kockázatai sok esetben alapvetően magasabbak, mint a műtéttel járó veszélyek. Előbbi pedig hosszú távon, egész életre szól, utóbbi viszont megoldást kínál.

Túlsúly tehát az az állapot, amikor az elhízás mértéke már meghaladja az egészséges határokat, és mindenképpen változtatni kell. Tarthatatlan például az a fajta súlyos elhízás, ahol a testtömeg-index értéke (BMI) 40 felett áll.

- hirdetés -

A műtéti beavatkozás hatékony, de nem kockázatmentes

fogyás műtéttel ma már nem ritka, a sikeres beavatkozások esetszáma pedig szintén jelzi, hogy az orvostudomány milyen magas szinten tart e téren is. Természetesen nincs kockázatmentes műtét – előfordulhatnak szövődmények és egyéb veszélyek, de ezek valószínűsége is csökkenő tendenciát mutat.

Fontos tehát mérlegelni az előnyöket és hátrányokat. Az esetek többségében azonban, ha már “kés alá fekszik” a páciens, az azt jelenti, hogy indokolt elvégezni a műtétet, hiszen az egészségügyi kockázatok túl magasak a túlsúlyból fakadóan. Ezt természetesen nem laikusként kell eldönteni, hanem szakemberek bevonásával. Az utolsó szó viszont mindig a páciensé.

Nem szégyen tehát, ha valaki végül a műtét mellett dönt – ahogy az sem, ha van az emberben egy kis félsz. Az is érthető, ha valaki az altatástól tart. A műtét azonban egyfajta újjászületés is lehet, hiszen megszűnnek a régi problémák, és új, teljes életet lehet kezdeni a beavatkozást követően (fokozatosan).

Milyen eljárások léteznek?

A fogyasztóműtétek közül a két leggyakrabban alkalmazott eljárás a gyomor sleeve és a gyomor bypass. A sleeve során a gyomor egy részét eltávolítják, míg bypass esetén a gyomor térfogatát csökkentik és megváltoztatják a tápanyagok felszívódásának útját.

Fogyás műtéttel – korszerű körülmények között, képzett és rutinos orvosok kezei alatt

fogyasztóműtét.hu csapata Dr. Lóderer Zoltán PhD vezetésével a lehető legkorszerűbb gép- és eszközpark, orvosi szakértelem és altatóorvosok segítségével végzi el a sebészeti beavatkozásokat.

Fotó forrása: https://unsplash.com/