LDH magas, laborlelet LDH mit jelent

3417
ldh magas

LDH érték jelentése

Az LDH vagy laktát-dehidrogenáz egy enzim, amely számos sejtben megtalálható, és szerepet játszik a glükóz lebontásában. Az LDH szintjét vérvizsgálattal lehet meghatározni. A normális LDH-szint kissé változhat laboratóriumonként és a mérési módszertől függően, de általában a következő intervallumban van:

 • Felnőttek esetében: 140–280 egység/liter (U/L)

Egyes források kissé eltérő referenciatartományt adhatnak meg, és más életkorúaknál és terhes nőknél más normálértékek lehetnek érvényesek.

LDH magas, mi okozza a magas LDH szintet?

Az LDH (laktát-dehidrogenáz) magas szintje számos okra utalhat. Itt van néhány gyakori és kevésbé gyakori ok, bár fontos megjegyezni, hogy a gyakoriság változhat a populáción és a demográfiai tényezőkön alapulóan, és az alábbi lista nem teljes:

Gyakori okok:

 1. Izomkárosodás:
  • Sport sérülések vagy trauma.
  • Statin típusú koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek mellékhatásaként.
  • Intenzív fizikai tevékenység.
 2. Májbetegség:
  • Hepatitisz.
  • Alkoholos májbetegség.
  • Cirrhosis.
 3. Hemolítikus Anémia:
  • Autommún hemolítikus anémia.
  • Szferocitózis.
 4. Tüdőembólia:
  • Az egyik leggyakoribb keringési rendellenesség.

Kevésbé gyakori okok:

 1. Daganatok:
  • Egyes malignus (rosszindulatú) daganatok.
  • Limfómák, leukémiák.
 2. Vesebetegség:
  • Akut veseelégtelenség.
  • Glomerulonefritisz.
 3. Infekciók:
  • Meningitisz.
  • Szeptikémia.
 4. Szívbetegség:
  • Miokardiális infarktus.
  • Kardiomiopátia.
 5. Pankreatitisz:
  • Akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás.
 6. Autoimmun Betegségek:
  • Lupus.
  • Rheumatoid arthritisz.

Mi a magas LDH szint jelentősége?

- hirdetés -

A magas LDH szint önmagában nem diagnózis, de fontos jele lehet a sejtek károsodásának vagy egy adott betegség jelenlétének. Az LDH több formában (izoenzimek) is jelen van a szervezetben, és ezek különböző forrásokból származnak. Ezen izoenzimek arányának vizsgálata segíthet az orvosnak meghatározni a magas LDH szint okát.

Hogyan csökkenthető az LDH szint?

Az LDH szintjének csökkentéséhez elsősorban az alapvető okot kell kezelni. Itt van néhány lépés, amit megfontolhat:

 1. Ok meghatározása
  Az első és legfontosabb lépés az, hogy meghatározza az LDH szint emelkedésének okát. Ez lehet egy sérülés, egy gyulladásos betegség, egy fertőzés vagy akár egy daganatos megbetegedés.
 2. Megfelelő kezelés
  Amint az okot azonosították, fontos az ajánlott kezelési protokoll követése.
 3. Dietetika és táplálkozás
  Bár nincsenek konkrét élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők, amelyek közvetlenül csökkentenék az LDH szintet, az egészséges táplálkozás elősegítheti a szervezet egészének megfelelő működését és a gyógyulást.
 4. Pihenés és stresszkezelés
  A testi és lelki stressz csökkentése segíthet a szervezet regenerálódásában. Az elegendő alvás és a rendszeres relaxációs gyakorlatok, mint például a mély légzés, a meditáció vagy a jóga, segíthetnek.
 5. Gyógyszerek és kiegészítők
  Egyes gyógyszerek növelhetik az LDH szintet, ezért ha olyan gyógyszert szed, amely befolyásolhatja ezt az értéket, konzultáljon orvosával.
 6. Kerülje az alkoholt és a káros szerek használatát
  Az alkohol és egyéb káros szerek befolyásolhatják a máj működését, ami emelheti az LDH szintet. Ha a máj működése az emelkedett LDH szint oka, az alkohol és más hepatotoxikus szerek kerülése segíthet.
 7. Orvosi ellenőrzés
  Rendszeres orvosi ellenőrzés és az ajánlott vizsgálatok elvégzése segíthet nyomon követni az LDH szintet és annak változásait.

Fontos, hogy mielőtt bármilyen változtatást eszközölnél az életmódban vagy a kezelésben, konzultálj orvosoddal vagy egészségügyi szakemberrel.

LDH alacsony

Alacsony LDH-szint ritkábban fordul elő, és általában kevésbé aggasztó, mint a magas LDH-szint. Ennek ellenére, az alacsony LDH szint is utalhat egyes egészségügyi problémákra vagy állapotokra, és ezért fontos, hogy orvos végezze el a szükséges értékelést, különösen ha a páciensnek vannak más tünetei is.

Az LDH alacsony szintje esetén nem általánosan elfogadott specifikus kezelés, mivel ez a jelenség gyakran nem társul súlyos vagy életveszélyes állapotokhoz, és magától is normalizálódhat. Ennek ellenére az alapbetegség kezelése vagy az életmódváltozások, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hozzájárulhatnak az LDH-szint normalizálásához.

Fontos, hogy az alacsony LDH-szint kezelését egyénre szabottan, a potenciális alapbetegségek és egyéb tényezők figyelembevételével határozzák meg, és orvosnak kell irányítania azt.

A magas LDH szint a sejtek károsodására vagy egy adott betegség jelenlétére utalhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy az LDH önmagában nem ad teljes képet az egészségi állapotról. A diagnózis felállításához és a kezelési terv kidolgozásához további vizsgálatokra és tesztekre lehet szükség.

Források:

 1. Lott JA, Landesman PW. „Lactate dehydrogenase: A review.” Clin Chem. 1984;30(3): 475-81.
 2. Pernow B, Zettergren L. „Isoenzymes of lactic dehydrogenase in serum in myocardial infarction.” Scand J Clin Lab Invest. 1962;14: 361-9.
 3. Galván AQ, Gaetano M, Camilla R. „Lactate dehydrogenase: An old enzyme reborn as a COVID-19 marker (Review).” Int J Mol Med. 2020;46(3): 903-915.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!