LDH magas, laborlelet LDH mit jelent

61
ldh magas

LDH érték jelentése

Az LDH vagy laktát-dehidrogenáz egy enzim, amely számos sejtben megtalálható, és szerepet játszik a glükóz lebontásában. Az LDH szintjét vérvizsgálattal lehet meghatározni. A normális LDH-szint kissé változhat laboratóriumonként és a mérési módszertől függően, de általában a következő intervallumban van:

 • Felnőttek esetében: 140–280 egység/liter (U/L)

Egyes források kissé eltérő referenciatartományt adhatnak meg, és más életkorúaknál és terhes nőknél más normálértékek lehetnek érvényesek.

LDH magas, mi okozza a magas LDH szintet?

Az LDH (laktát-dehidrogenáz) magas szintje számos okra utalhat. Itt vannak néhány gyakori és kevésbé gyakori okok, bár fontos megjegyezni, hogy a gyakoriság változhat a populáción és a demográfiai tényezőkön alapulóan, és az alábbi lista nem teljes:

Gyakori okok:

 1. Izomkárosodás:
  • Sport sérülések vagy trauma.
  • Statin típusú koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek mellékhatásaként.
  • Intenzív fizikai tevékenység.
 2. Májbetegség:
  • Hepatitisz.
  • Alkoholos májbetegség.
  • Cirrhosis.
 3. Hemolítikus Anémia:
  • Autommún hemolítikus anémia.
  • Szferocitózis.
 4. Tüdőembólia:
  • Az egyik leggyakoribb keringési rendellenesség.

Kevésbé gyakori okok:

 1. Daganatok:
  • Egyes malignus (rosszindulatú) daganatok.
  • Limfómák, leukémiák.
 2. Vesebetegség:
  • Akut veseelégtelenség.
  • Glomerulonefritisz.
 3. Infekciók:
  • Meningitisz.
  • Szeptikémia.
 4. Szívbetegség:
  • Miokardiális infarktus.
  • Kardiomiopátia.
 5. Pankreatitisz:
  • Akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás.
 6. Autoimmun Betegségek:
  • Lupus.
  • Rheumatoid arthritisz.

Mi a magas LDH szint jelentősége?

A magas LDH szint önmagában nem diagnózis, de fontos jele lehet a sejtek károsodásának vagy egy adott betegség jelenlétének. Az LDH több formában (izoenzimek) is jelen van a szervezetben, és ezek különböző forrásokból származnak. Ezen izoenzimek arányának vizsgálata segíthet az orvosnak meghatározni a magas LDH szint okát.

Hogyan csökkenthető az LDH szint?

Az LDH szintjének csökkentéséhez elsősorban az alapvető okot kell kezelni. Itt van néhány lépés, amit megfontolhat:

 1. Ok meghatározása: Az első és legfontosabb lépés az, hogy meghatározza az LDH szint emelkedésének okát. Ez lehet egy sérülés, egy gyulladásos betegség, egy fertőzés vagy akár egy daganatos megbetegedés.
 2. Megfelelő kezelés: Amint az okot azonosították, fontos az ajánlott kezelési protokoll követése.
 3. Dietetika és táplálkozás: Bár nincsenek konkrét élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők, amelyek közvetlenül csökkentenék az LDH szintet, az egészséges táplálkozás elősegítheti a szervezet egészének megfelelő működését és a gyógyulást.
 4. Pihenés és stresszkezelés: A testi és lelki stressz csökkentése segíthet a szervezet regenerálódásában. Az elegendő alvás és a rendszeres relaxációs gyakorlatok, mint például a mély légzés, a meditáció vagy a jóga, segíthetnek.
 5. Gyógyszerek és kiegészítők: Egyes gyógyszerek növelhetik az LDH szintet, ezért ha olyan gyógyszert szed, amely befolyásolhatja ezt az értéket, konzultáljon orvosával.
 6. Kerülje az alkoholt és a káros szerek használatát: Az alkohol és egyéb káros szerek befolyásolhatják a máj működését, ami emelheti az LDH szintet. Ha a máj működése az emelkedett LDH szint oka, az alkohol és más hepatotoxikus szerek kerülése segíthet.
 7. Orvosi ellenőrzés: Rendszeres orvosi ellenőrzés és az ajánlott vizsgálatok elvégzése segíthet nyomon követni az LDH szintet és annak változásait.

Fontos, hogy mielőtt bármilyen változtatást eszközölne az életmódjában vagy a kezelésében, konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberrel.

LDH alacsony

Alacsony LDH-szint ritkábban fordul elő, és általában kevésbé aggasztó, mint a magas LDH-szint. Ennek ellenére, az alacsony LDH szint is utalhat egyes egészségügyi problémákra vagy állapotokra, és ezért fontos, hogy orvos végezze el a szükséges értékelést, különösen ha a páciensnek vannak más tünetei is.

Az LDH alacsony szintje esetén nem általánosan elfogadott specifikus kezelés, mivel ez a jelenség gyakran nem társul súlyos vagy életveszélyes állapotokhoz, és magától is normalizálódhat. Ennek ellenére az alapbetegség kezelése vagy az életmódváltozások, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hozzájárulhatnak az LDH-szint normalizálásához.

Fontos, hogy az alacsony LDH-szint kezelését egyénre szabottan, a potenciális alapbetegségek és egyéb tényezők figyelembevételével határozzák meg, és orvosnak kell irányítania azt.

Zárszó

A magas LDH szint a sejtek károsodására vagy egy adott betegség jelenlétére utalhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy az LDH önmagában nem ad teljes képet az egészségi állapotról. A diagnózis felállításához és a kezelési terv kidolgozásához további vizsgálatokra és tesztekre lehet szükség.

Források:

 1. Lott JA, Landesman PW. „Lactate dehydrogenase: A review.” Clin Chem. 1984;30(3): 475-81.
 2. Pernow B, Zettergren L. „Isoenzymes of lactic dehydrogenase in serum in myocardial infarction.” Scand J Clin Lab Invest. 1962;14: 361-9.
 3. Galván AQ, Gaetano M, Camilla R. „Lactate dehydrogenase: An old enzyme reborn as a COVID-19 marker (Review).” Int J Mol Med. 2020;46(3): 903-915.