Kézzsibbadás és fejfájás oka lehet: T4-szindróma

342
t4-fejfajas

A T4-szindróma sokak számára okoz mindennapos problémát, hiszen a kellemetlen tünetek megnehezítenek minden tevékenységet. A jobb vagy a bal, vagy mindkét kéz zsibbadása, fájdalma, bizsergése, különleges érzetek észlelése, reggel jelentkező sisakszerű fejfájás rémisztő lehet, amit amilyen gyorsan csak lehet orvosolni kell.  Elsőre legtöbben nyaki problémára, vagy kéztőalagút szindrómára gondolnak a panaszok megjelenése után. Az aggasztó tünetekért azonban a T4-szindróma a felelős. A következőkben sorra vesszük a T4-szindróma tüneteit, kialakulásának okait, diagnosztizálási és kezelési lehetőségeit.

A T4-szindróma árulkodó tünetei

1986-ban Geoffrey Douglas Maitland definiálta a jelenséget elsőként, egy olyan tünetegyüttesként, amelynél felső végtagi paresztézia ( álérzékelés, kóros bőrérzet, mindkét kéz zsibbadása) és fájdalom jelentkezik akár feji, nyaki, illetve lapockák közötti panaszokkal egyidejűleg. Később a meghatározásba beemelték a „kesztyű- és bukósisak érzetet” is.

- hirdetés -

A T4-szindróma a nevét a 4. háti gerinccsigolyáról kapta, itt lépnek ki azok a fejhez és a kézhez futó (elsősorban stresszhelyzetben szabályozó) szimpatikus idegrostok, amelyek ha nem működnek optimálisan (mondjuk az adott terület feszülése vagy beszűkülése miatt), akkor tipikus tüneteket okozhatnak az említett testrészeken (fej, nyak, mellkas) az egyik vagy akár mindkét oldalon.

A T4-szindróma tünetei lehetnek:

 • kesztyűszerű tartós kézzsibbadás és/vagy fájdalom a jobb, a bal vagy mindkét kézen
 • szorító fejfájás (mintha bukósisak lenne az érintett fején)
 • duzzadt, nyirkos vagy hideg kéz
 • nyomás hatására fokozódó hátfájás, amely éjszaka súlyosbodik, illetve a mellkasi gerincet érintő mozgásokkal járó tevékenységeknél is fokozódik (pl. ülés, ágyon fekvés)
 • fájdalom, szokatlan érzékenység, zsibbadás a háton
 • lapocka fájdalom
 • fájdalom jelentkezik a mély lélegzetvétellel, köhögéssel vagy tüsszentéssel
 • bizsergés, tűszúrás-érzés
 • rossz reflexek
 • érzékelési problémák
 • csökkent mozgástartomány
 • kezek elügyetlenedése – a felső végtagok és a kéz izmok gyengesége
 • testtartási, járási és egyensúlyi problémák

A T4-szindróma kiváltó okai

A T4-szindróma kellemetlen tüneteit általában a rendszeres, hosszan tartó rossz testhelyzet provokálja ki, de gyakran jelentkezhetnek hosszas vezetés, ülőmunka vagy biciklizés után is. Óvatosan kell bánni az újszerű mozgásokkal járó tevékenységekkel, a gerincet túlterhelő hirtelen mozdulatokkal, a nehéz tárgyak cipelésével, vagy a megerőltető mozgással is – hiszen ezek bármelyike fájdalmat generálhat. Egy friss kutatás eredményei szerint a felső háti gerincszakasz illetve a nyak tartós görnyedt helyzete is lehet a kiváltó ok.

Hogyan történik a T4-szindróma diagnózisának a felállítása?

Elsőként a legjellemzőbb tünetek ellenőrzését kell elvégezni: általában a nyaki szakasz aktív mozgástartománya fájdalmas, míg a háti gerincszakasz mozgástartománya fájdalommentesen beszűkült, a lapockák közötti terület nyomásérzékeny. Az idegrendszeri tesztek negatívak – ki kell zárni a vizsgálat során a nyaki eredetet, a mellkaskimeneti szindrómát, és a carpalis alagút szindrómát. A röntgenfelvételeken a T4-szindrómának nincs jele, de a röntgen segíthet más állapotok kizárásában.

Fontos, hogy amennyiben idegi sérülésről lenne szó, akkor a kóros érzet a kéz egy sávján vagy a kéz kis területén jelentkezne, viszont a T4-szindróma esetén a kesztyű érzet a kéz egészén megjelenik.

Hogyan kezelhetjük? A nyaki csigolyák manuálterápiás oldása

A kezelés a Maitland manuálterápia alkalmazása a T4 csigolyán és környékén. Ennek során mobilizáljuk a háti gerincszakaszt otthoni feladatokat is adva, erősítjük a hát feszítő izmait, fokozzuk az izom nyújthatóságát illetve erősségét. Lényegesek az erősítő, kondicionáló és egyensúlyozó technikák, a nyújtás, a testtartás javítása, a pihenés és munka egyensúlyának kialakítása.

A kezelés hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a háti gerincszakaszon a costovertebralis ízület előtt elhelyezkedő dúcokon haladnak át azok az idegpályák, melyek szabályozzák szervezetünk különböző részeit. Ha a gerincnél, annak ízületeinél bármilyen probléma merül fel, az ki fog hatni az idegekre és a T4-szindróma tüneteit válthatja ki.

A T4 területén végzett ízületi manipuláció és mobilizáció hatásos kezelési forma, amire hivatalos protokoll még nincs, de a klinikai vizsgálatok és esettanulmányok eredményei ezen technikák hatásosságát igazolják. A mellkasi gerinc mobilizálása, a lágy szövetek manuálterápiás kezelése, a megtanult és rendszeresen végzett mobilitási gyakorlatok, a neurodinamikus mozgások és az esetleges pszichoszociális problémák csökkentése együttesen elvezethetnek a tünetek mérsékléséhez vagy megszűnéséhez.