Hogyan lehet automatizálni egy üzemben?

432
gyartosorautomatizalasa

Az iparban az automatizációnak egyre nagyobb szerep jut, hiszen a hatékonyság, a minőség és a termelékenység egyre fontosabb. Az innovatív megoldások lehetővé teszik az ismétlődő és a munkaigényes feladatok hatékonyabbá tételét. Gyakorta a modern technológiák bevetésével kívánják ezt megvalósítani, amelyek minden vállalatnak számtalan előnyt biztosítanak.

Mit kell tudni az automatizációról?

A folyamat során minimálisra csökkentik az emberi beavatkozást és helyette gépek, robotok és számítógépek végzik el az egyes munkafolyamatokat. Az innováció célja a pontosság, a gyorsaság és a termék minőségének növelése, valamint természetesen a munkaerőköltségek minimalizálása. A modern rendszerek programozhatók, az adott tevékenységre szabhatók és így lehetővé teszik, hogy gyorsan lehessen alkalmazkodni bármilyen igényeknek, illetve piaci feltételekhez.

Hogyan néz ki egy automatizálási folyamat?

A folyamatok értékelése a legelső, amikor azonosítják azokat a területeket, ahol nagyon sok ismétlődő feladatról és nagyobb mennyiségű munkák elvégzéséről van szó. Ilyen lehet az anyagmozgatás, az összeszerelés, a különféle csövek meghajlítása vagy vágása. Ezután következhet a megfelelő technológia kiválasztása. A lézervágó és hajlítógépek erre tökéletes példák lehetnek, hiszen gyors és pontos munkát végeznek, így a különféle alkatrészek gyártása felgyorsítható. Az automatizált rendszereknél fontos a programozás, hiszen ez elengedhetetlen a működésükhöz. A megfelelő szoftver segítségével a szükséges feladatok elvégzésére és végrehajtására lehet összehangolni a különféle gépek működését. Az integráció sem hagyható el, hiszen ezeket a gépeket be kell illeszteni a már meglévő gyártási folyamatokba. A gépek kommunikálni fognak egymással annak érdekében, hogy a zavartalan működés megvalósuljon. Az automatizáció felügyeletet és a karbantartást is igényel, amely során mindig ellenőrzik a rendszer működését és ha szükséges, elvégzik a javítási munkálatokat.

Milyen előnyei vannak az automatizációnak?

A nagyobb hatékonyság, a pontosság, a munkaerőköltségek csökkentése, az akár 24 órás működés, a különféle jelentések elkészítése, mind az automatizáció előnyei közé sorolhatók. Ha a termelékenység növelése és a minőség elsődleges fontosságú egy ipari területen működő vállalkozásnak, akkor mindenképpen érdemes az automatizáció mellett dönteni.

- hirdetés -