Hogyan készüljünk fel a változékony ősz adta kihívásokra?

175
gyerekek

Itt van az ősz, itt van újra – ami sokaknak nem okoz örömet, hiszen a napsütéses, meleg napokat felváltja a hűvös, borongós időjárás, rövidülnek a nappalok és előkerülnek a vastag pulcsik. De ne keseredjünk el, hiszen az ősz is tartogat szépségeket és lehetőségeket is bőséggel! Nézzük, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk az őszi időszakban és hogyan készülhetünk fel rájuk. 

Milyen kihívásokat tartogat az ősz?

Ősszel sokak számára a legnagyobb próbatétel az időjárás változékonysága. Egyik nap még kellemes meleg van, másik nap már fázunk a kabátunkban. Ez nemcsak a ruházatunkra, hanem természetesen az egészségünkre is hatással van. A hirtelen hőmérséklet-változások megterhelik az immunrendszerünket, és könnyebben megfázhatunk vagy elkaphatjuk az influenzát. A kevés napsütés miatt pedig csökkenhet a D-vitamin-szintünk, ami befolyásolhatja a csontjaink és fogaink egészségét, valamint a hangulatunkat is.

A másik kihívás az őszi fáradtság. A rövidebb nappalok és a sötétedés miatt kevesebb fény éri a szervezetünket, ami befolyásolja a melatoninhormon termelődését. A melatonin felelős az alvás-ébrenlét ciklusunkért, és sötétedés után termelődik, így ha túl sokáig vagyunk sötétben, többlet termelődik belőle, ezért álmosnak és levertnek érezhetjük magunkat. Az őszi fáradtság tünetei közé tartozik a koncentrációzavar, az ingerlékenység, a fejfájás és az étvágytalanság  is.

Tippek, amelyekkel felkészülhetünk a kihívásokra

Az őszi kihívásokkal egyszerűbb szembenézni, ha az alábbi tippekkel felkészülünk az évszakváltásra.

- hirdetés -

Vitaminpótlás

Az egyik legfontosabb dolog az egészséges étkezés és a vitaminpótlás. Az őszi időszakban fokozottan figyeljünk arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, amelyek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. Ezek segítenek erősíteni az immunrendszerünket, és védenek a betegségektől. Különösen fontos a C-vitamin-bevitel: ezt a tápanyagot megtalálhatjuk például a citrusfélékben, a paprikában vagy a kiviben. A D-vitamin hiányának kialalulását pedig megelőzhetjük halak– például lazac, makréla –, tojás vagy tejtermékek fogyasztásával. 

Ha ezek nem elegendőek, akkor érdemes a jó minőségű multivitaminfajták közül választani egyet, amely tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre szükségünk van.

Kielégítő pihenés

Hagyjunk időt a rendszeres, pihentető alvásra is. Az őszi fáradtság elleni küzdelemben nemcsak a gazdag összetételű multivitaminfajták segíthetnek, hanem a minőségi alvás is. Ehhez fontos, hogy tartsuk be az alvás-ébrenlét ciklusunkat, és ne aludjunk túl sokat vagy túl keveset. A legjobb, ha mindennap ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel, és kerüljük a késő esti koffeint, alkoholt vagy nehéz étkezést. Ha lehet, akkor sötétítsük el a hálószobánkat, és használjunk füldugót vagy szemmaszkot, ha zajos vagy világos a környezetünk.

 

Ősziesített rutin

És végül, de nem utolsósorban a bőrápolási rutin átalakítása is ajánlott nyár végén. Az őszi időszakban a bőrünk is megérzi a változást, hiszen a hideg, száraz levegő kiszárítja és irritálja azt. Ezért fontos, hogy hidratáljuk és tápláljuk a bőrünket megfelelő termékekkel. Válasszunk olyan krémeket és balzsamokat, amelyek zsírosabbak és tartalmasabbak, mint a nyáriak. Kerüljük a túl forró vizet és a szappant, amelyek szintén károsítják a bőr védőrétegét. Használjunk hetente egyszer bőrradírt vagy hámlasztót, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket. És ne feledkezzünk meg a szél ellen védő jó ajakbalzsamról sem.

Élvezzük ki az őszt!

Az ősz – mindezek ellenére – csodás időszak is lehet, sokan jobban is kedvelik ezt az évszakot, mint a hőhullámokkal terhelt, nagy nyári meleget. Való igaz, hogy sok olyan dolog van, amit csak ebben az évszakban élvezhetünk ki igazán.

Ilyen például őszi természet szépsége: nincs is szebb látvány az őszi színekben pompázó lomboknál. Sétáljunk egyet az erdőben vagy a parkban, és csodáljuk meg ezt a varázslatos változást! Gyűjtsünk össze néhány szép levelet vagy gesztenyét és díszítsük ősziesre az otthonunkat!

Ősszel végre eljön a fűszeres meleg italok és az almás, sütőtökös fogások ideje – de egy forró tea is megteszi a hatását. Gyújtsunk meg néhány gyertyát vagy használjunk illóolajat, amelyek melegséget és finom illatot árasztanak. Ha van kandallónk, kályhánk, gyújtsunk be és relaxáljunk, töltekezzünk fel a ropogó tűz mellett egy jó könyvvel vagy filmmel. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy beszélgessünk vagy játsszunk valamit a családtagjainkkal vagy a barátainkkal!

Az ősz a bekuckózós nagy beszélgetések, a beltéri kulturális események és a karácsonyi ajándékvadászat ideje is, megannyi színes program vár ránk, éljünk velük!