Hogyan hathat az egészségünkre, ha mindenhova autóval járunk?

190
nő az autóban

Sokan ragaszkodnak az autóval való közlekedéshez a magas üzemanyagköltségek, az egyre növekvő forgalmi dugók és a parkolási nehézségek ellenére is. A kényelem és a kiszámíthatóság vonzó, azonban felmerül a kérdés: milyen árat fizetünk az autózásért? 

Cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan hathat az egészségünkre, ha mindenhova autóval járunk.

Megnehezíti, hogy eleget mozogjunk

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához. Az ajánlott mozgásmennyiség azonban nehezebben teljesíthető, ha folyton a volán mögött ülünk. Ha a rövid utakat is autóval tesszük meg, elveszítjük azt a lehetőséget, hogy eleget mozogjunk és friss levegőhöz jussunk.

Nagyobb eséllyel hízunk el

Az inaktív életmód magában hordozza a túlsúly kialakulásának – vagy megtartásának – kockázatát. Ha nem mozgunk eleget, nem tudjuk elégetni a bevitt kalóriákat. Autózás során ráadásul gyakran nemcsak ülünk, hanem közben még étkezünk is. A „mindless eating”, azaz az öntudatlan evés velejárója, hogy nem is figyelünk, mit és mennyit eszünk, ez pedig szintén hízást eredményezhet. 

- hirdetés -

Különböző betegségekhez vezethet

A mozgásszegény életmód és a túlsúly számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Szív- és érrendszeri problémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata jelentősen megnő, ha rendszeresen autóval közlekedünk, miközben hanyagoljuk a testmozgást.

Az inaktív életmód csökkenti az ízületek rugalmasságát, izomgyengeséghez és az izomtónus csökkenéséhez vezet. A testmozgásnak jelentős szerepe van a mentális egészség fenntartásában is. A rendszeres sport serkenti a neurotranszmitterek kibocsátását és javítja a hangulatot. 

Többet stresszelhetünk

Bár az autózással járó feszültség nem mindig nyilvánvaló, a vezetés potenciális stresszforrás lehet. A városi forgalom, a parkolóhelyek hiánya, az időjárás és más járművezetők viselkedése mind olyan tényezők, amelyek fokozhatják bennünk ezt a kellemetlen érzést. Mindez káros az egészségünkre, hiszen a tartós stressz számos egészségügyi problémához vezet.

Mérsékelhetjük a stresszfaktorok számát, ha időben elindulunk, ha nem húzzuk fel magunkat feleslegesen mások vezetési stílusán és ha rendben vannak az autó papírjai, például a kötelező biztosításunk. Ez utóbbi ráadásul már önmagában is növelheti a biztonságérzetünket. 

Szennyezzük a levegőt

A gyakori autózás következménye a levegőszennyezés is, ami ugyancsak komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Az autók kipufogógázai olyan káros anyagokat bocsátanak ki, mint például a szén-dioxid, az ózon és a nitrogén-dioxid. A részecskeszennyezés növeli a légzőrendszeri betegségek, például az asztma és a tüdőbetegség kialakulásának kockázatát. A nitrogén-dioxid irritálhatja a légutakat, hozzájárulva a légzési nehézségekhez és a gyulladásos folyamatokhoz. Az ózon magas koncentrációja is súlyos légzési problémákat okozhat, de növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Gazdasági hatásokkal jár

A túlzott gépkocsihasználat gazdasági szempontból is jelentős terheket ró az egyénre és a társadalomra. Az üzemanyagköltségek, a parkolás, a karbantartás és a közlekedési balesetek következtében szükséges javítások mind-mind pénzügyi terheket jelentenek. Utóbbiak esetében védelmet nyújt a kötelező biztosítás, de a többi kiadás így is kifejezetten magas lehet. Az pedig köztudott, hogy a pénzügyi stressz napjaink egyik leggyakoribb feszültségtípusa.

A forgalmi dugók és a megnövekedett parkolóhelyigény infrastrukturális költségeket rónak a központi költségvetésre, és csökkenthetik a más közszolgáltatásokra fordítható forrásokat. A gazdasági következmények az egészségügyi rendszert is érintik, hiszen a balesetekből és a levegőszennyezésből adódó egészségügyi költségek számottevő kiadásokat jelentenek a társadalombiztosításnak.

Rontja az életminőséget

A túlzott autóhasználat gazdasági és környezeti következményei közvetlenül érintik az életminőséget. Az elvesztegetett idő, az értékes órák, amiket az emberek nap mint nap az autóikban töltenek, hozzájárulnak a minőségi időtöltés háttérbe szorulásához és a szociális kapcsolatok beszűküléséhez. Az autózásra fordított pénz pedig elvonja az anyagi erőforrásokat a személyes és közösségi boldogsághoz szükséges területekről.

Az autóforgalommal együtt járó zajszennyezés szintén érzékenyen érinti az életminőséget. A megnövekedett zajszint alvászavart, koncentrációs problémákat és általános feszültséget eredményezhet. 

Az élettér elvesztése is jelentős probléma. A városi területeken az autókhoz kapcsolódó infrastruktúra, az utak és a parkolók jelentős helyet foglalnak el. Ez értékes területek elvesztéséhez vezet, amiket a városlakók számára élhetőbb környezetek kialakítására lehetne fordítani. A zöld területek csökkenése rontja a városi életminőséget.

Mi a megoldás?

Az autóval való gyakori utazásnak komoly következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az inaktív életmód, a túlsúly, a stressz és a különböző betegségek kockázatai mind-mind olyan tényezők, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha a közlekedési eszköz kiválasztásáról döntünk. Fontos, hogy ne csak az autózással járó kényelmet és gyorsaságot nézzük, hanem az egészségünkre gyakorolt hosszú távú hatásokat is vegyük figyelembe.

Az egészséges életmód fenntartása érdekében érdemes alternatív közlekedési módokat is megfontolni, például a gyaloglást, a biciklizést, az elektromos rollert vagy a tömegközlekedést. Ezek nemcsak az egészségünket szolgálják, hanem hozzájárulnak a környezetvédelemhez is. Azt mondják, az egészség a legnagyobb kincs és érdemes elgondolkodni azon, hogy az autózás milyen mértékben befolyásolja ezt. 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.