Hemoglobin alacsony, vagy magas – Mit tehetünk a normál hemoglobin szint eléréséért?

4153
hemoglobin alacsony

A hemoglobinszintet általában g/dL-ben (gramm deciliterenként) mérik, és ez az érték segíthet az orvosnak megállapítani, vannak-e a pácienst érintő egészségügyi problémák. Az egészséges hemoglobinszintek felnőtt férfiaknál általában 13,8–17,2 g/dL, míg felnőtt nőknél 12,1–15,1 g/dL között mozognak. A terhes nőknél ez az érték valamivel alacsonyabb lehet. Gyermekkorban és az idős korban a normális hemoglobinszintek változhatnak.

A hemoglobin (Haemoglobin, Hb vagy Hgb) egy fehérje, ami a vörösvérsejtekben található. Egy vasat tartalmazó molekula, amely képes az oxigénnel való kötődésre. Amikor a vér az oxigéndús tüdőn áthalad, a hemoglobin magához köti az oxigént. Amint a vér az oxigénszegény szövetekhez ér, az oxigént leadja, és a szén-dioxidot magához köti, amelyet a tüdőben lélegzünk ki. Három alapvető funkciója van: oxigén szállítása, szén-dioxid szállítása, a vér pH-szintjének szabályozása. Külön említendő a hemoglobin a1c szint mérése, ami fontos eszköz a cukorbetegség diagnosztizálásában és monitorozásában.

Hemoglobin alacsony – Mik az alacsony hemoglobinszint lehetséges okai?

A hemoglobin alacsony szintje általában vérszegénység vagy anémia jele. Az anémia sokféle változatban létezik, de az alacsony hemoglobinszint közös jellemzője mindegyiknél.

 1. Vashiányos anémia: A leggyakoribb típus, mely akkor alakul ki, ha a test nem rendelkezik elegendő vassal a hemoglobin termeléséhez. Ez a fajta anémia okozhatja például a menstruáció, a gyomor- és bélrendszeri vérzések vagy a táplálkozás révén bejutó vas hiánya miatt.
 2. B12-vitamin vagy folsav hiánya
  Mindkettő esszenciális a vörösvérsejtek termeléséhez.
 3. Krónikus betegségek
  Bizonyos krónikus betegségek, mint például a krónikus vesebetegség vagy a reumatoid arthritis, befolyásolhatják a hemoglobinszintet.
 4. Csontvelői betegségek
  A csontvelő felelős a vörösvérsejt-képzésért. Bizonyos állapotok, például a leukémia vagy a mielofibrosis, befolyásolhatják ezt a folyamatot.
 5. Hemolitikus anémia
  Ebben az állapotban a vörösvérsejtek túl korán pusztulnak el.
 6. Vérzés
  Balesetek, műtétek vagy belső vérzések is okozhatják a hemoglobin csökkenését.

Milyen tünetek társulnak az alacsony hemoglobinszinthez? A tünetek súlyossága az anémia mértékétől függ. Ezek közé tartozik a fáradtság, sápadtság, légszomj, szapora szívverés, fejfájás és szédülés. Egyes emberek azt is észlelhetik, hogy bőrük, ajkaik vagy körmük sápadtabb vagy kékes.

- hirdetés -

Mit tehetünk az alacsony hemoglobinszint ellen? A kezelés az alacsony hemoglobinszint okától függ. Vashiány esetén vas-kiegészítőket írhatnak elő. B12-vitamin vagy folsav hiány esetén megfelelő vitamin-kiegészítők lehetnek szükségesek. Krónikus betegségek esetén a betegség kezelése lehet a megoldás kulcsa.

Tehát, ha valaki az alacsony hemoglobinszint tüneteit tapasztalja, fontos orvossal konzultálni az okok feltárása és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében.

Életveszélyes hemoglobin érték

Az „életveszélyes” hemoglobinérték pontos meghatározása az egyén adottságaitól, korától, nemétől és az egészségi állapotától függ. Azonban néhány általános irányvonal:

 • Felnőtteknél: A hemoglobin normális értéke általában nőknél 12-16 g/dL, míg férfiaknál 14-18 g/dL között van. Az életveszélyesnek tekintett érték 5 g/dL vagy alacsonyabb, bár már 7 g/dL alatti értékeknél is súlyos tünetek és komplikációk léphetnek fel.
 • Gyermekeknél: A normális hemoglobinérték korfüggő. Csecsemőknél magasabb lehet az érték, de ez az életkor előrehaladtával csökken. Újszülötteknél az életveszélyes érték általában 10 g/dL alatti, míg idősebb gyermekeknél ez az érték 5 g/dL körül lehet.

Hemoglobin magas

Míg az alacsony hemoglobinértékkel (anémia) kapcsolatos problémák gyakoribbak, a túl magas hemoglobinérték (policitémia vagy eritrocitózis) is okozhat egészségügyi problémákat.

Mi tekinthető magasnak?

Felnőtt férfiaknál a hemoglobin normál értéke általában 13,8–17,2 g/dL, míg a nőknél 12,1–15,1 g/dL között mozog. Ezen értékek felett beszélünk magas hemoglobin szintekről. Ugyanakkor az optimális értékek enyhe eltérést mutathatnak laboratóriumonként.

Miért emelkedik a hemoglobin szint?

Néhány lehetséges ok a magas hemoglobinértékre:

 1. Magaslat
  Azok az emberek, akik magaslaton élnek, ahol a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, gyakran magasabb hemoglobin szinttel rendelkeznek, mivel a testük több vörösvértestet termel az oxigén hiányának kompenzálására.
 2. Dohányzás
  A dohányzás növelheti a hemoglobin szintet.
 3. Betegségek és állapotok
  Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), szívelégtelenség, vesedaganat, polycythemia vera és egyéb állapotok vagy betegségek is vezethetnek magas hemoglobin szinthez.
 4. Androgén terápia
  Az androgének, mint a tesztoszteron, stimulálhatják a vörösvértestek termelését.

Kockázatok és kezelés

A magas hemoglobinérték növelheti a vérrögök kockázatát, mivel a vér sűrűbbé válik. Ez növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Amennyiben magas hemoglobinértéket állapítanak meg, fontos az alapvető ok azonosítása és kezelése. Például, ha a dohányzás az oka, a leszokás segíthet normalizálni az értéket. Ha betegség áll a háttérben, akkor annak kezelésére és monitorozására van szükség.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!