Hematokrit érték: mit jelent a magas és az alacsony hematokrit szint?

3309
hematokrit alacsony

A hematokrit (haematocrit, HCT) a vér összetételének egy mérése, ami azt mutatja meg, hogy a vér térfogatának hány százalékát foglalják el a vörösvérsejtek. A hematokrit érték a vörösvérsejtek és a vér folyadékrésze (plazma) közötti arányt fejezi ki. A hematokritet általában százalékban adják meg.

A hematokrit mérése hasznos információkat szolgáltathat az egészségi állapotodról és a vérrendszer működéséről. Az alacsony vagy magas hematokrit értékek lehetnek jelei különböző egészségügyi problémáknak vagy állapotoknak. Az érték normális tartománya nők esetében 36-48%, míg férfiaknál 42-52%. Ezek az értékek azonban változhatnak az életkorral és egyéb tényezőkkel.

Hematokrit alacsony

Az alacsony hematokrit érték a vérben a vörösvérsejtek számának és/vagy térfogatának csökkenését jelenti. Ez egy olyan laboratóriumi eredmény, amely fontos lehet az egészséged értékelésében és a lehetséges egészségügyi problémák azonosításában. A vörösvérsejtek és a hematokrit szint alacsony lehet a következő okok miatt:

 1. Vashiány vagy vashiányos vérszegénység: a vashiány hatással lehet az eritrociták képződésére és működésére, aminek eredményeként alacsony hematokrit érték alakulhat ki.
 2. Krónikus betegségek: bizonyos krónikus állapotok, mint például gyulladásos betegségek vagy krónikus vesebetegség, befolyásolhatják a vörösvérsejtek számát és termelését.
 3. Vérveszteség: tartós vagy ismétlődő vérveszteség, például emésztőrendszeri vérzés vagy menstruáció miatti erős vérzés, alacsony hematokrit értékhez vezethet.
 4. Vérképzési problémák: a vörösvérsejtek előállításáért felelős csontvelő rendellenességei vagy problémái alacsony hematokrit értékhez vezethetnek.
 5. Túlzott vizeletürítés: bizonyos körülmények (például diuretikumok vagy cukorbetegség) miatt fokozott vizeletürítés lehet, ami hígabbá teszi a vért és alacsonyabb hematokrit értékhez vezethet.
 6. Genetikai rendellenességek: néhány öröklött betegség, mint például talasszémia, alacsony vörösvérsejt- és hematokritszinteket eredményezhet.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony hematokrit értéket mindig egy orvossal kell értelmezni, aki további vizsgálatokat és diagnosztikai teszteket rendelhet el a pontos diagnózis felállítása érdekében. Ha alacsony hematokrit értéket találsz a laboreredményedben, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy a mögöttes okokat kiderítsék és szükség esetén kezelést indítsanak.

- hirdetés -

Hematokrit magas, hematokrit emelkedett

Magas hematokrit érték azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek száma és/vagy térfogata megnövekedett a vérben. Ez lehet az eritrociták termelésének fokozódásából vagy a vér folyadékrészének csökkenéséből eredő eredmény. Magas hematokrit érték számos különböző tényező miatt alakulhat ki:

 1. Kiszáradás: ha a test folyadékhiányban van, akkor a vér összetételében a folyadékrész csökken és így a vörösvérsejtek aránya megnő, ami magasabb hematokrit értékhez vezet.
 2. Magas tengerszint: alacsony oxigénszintű helyeken, például magas tengerszinten vagy hegyvidékeken, a test válaszként több vörösvérsejtet termelhet, hogy több oxigént szállítson.
 3. Do­­hányzás: a dohányzás növelheti a vér vörösvérsejt-számát és emelheti a hematokrit értéket.
 4. Krónikus tüdőbetegségek: bizonyos tüdőbetegségek, mint például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), növelhetik a vörösvérsejtek számát a test oxigénnel való hatékonyabb ellátása érdekében.
 5. Policisztás vesebetegség: ez egy olyan állapot, amelyben a vesékben ciszták képződnek és a vér vörösvérsejt-számát növelhetik.
 6. Dopping: néhány doppingszer vagy teljesítményfokozó szer a vörösvérsejtek termelését fokozza, ami magas hematokrit értékhez vezethet.
 7. Eritrocitózis: Egy olyan állapot, amelyben a test túl sok vörösvérsejtet termel, akár genetikai hátterű, akár más kóros folyamat miatt.

Fontos megjegyezni, hogy magas hematokrit értéket mindig egy orvossal kell értelmezni, aki további vizsgálatokat és diagnosztikai teszteket rendelhet el a pontos diagnózis felállítása érdekében. Ha magas hematokrit értéket találsz a laboreredményedben, érdemes orvoshoz fordulni, hogy a mögöttes okokat kiderítsék és szükség esetén kezelést vagy életmódváltoztatásokat javasolhassanak.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!