Gyors, és mindennapi életünket nagyban megkönnyíti. Egy tárgy – mi az? (x)

238
mikrohullámú sütő

Manapság mindent gyorsan, azonnal akarunk. Az elmúlt évtizedek alatt felgyorsult a kommunikáció, szinte mindenkinek van 3-4-5G-s, vagy egyszerűen mondva: mobiltelefonja. Gyorsabban érünk célba, erősebb autókkal közlekedünk. Ebben a cikkben mégsem kütyükről vagy verdákról akarunk írni. Mi lehet az a tárgy? Egy kis segítség: konyhai eszköz.

Életünk szinte minden területe felgyorsult, nincs ez másként az étkezési szokásainkkal sem. A hétköznapokban kialakult arra az igény, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban meg tudjuk melegíteni az ételünket, hogy aztán minél hamarabb elfogyasszuk, és mehessünk tovább a dolgunkra. A megfejtés: mikrohullámú sütő. Sőt, a kevésbé ügyes konyhatündérek számára már vannak olyan ételek is, amiket elég pár percre berakni a mikróba, és már fogyaszthatjuk is.

Milyen lehetett az élet a mikró előtt? Annyira azért nem változott meg minden, még manapság is használunk sütőt, főzőlapot.

Köznapi nevén a mikróként ismert tárgyat egy amerikai mérnök, Percy Spencer fedezte fel egy véletlen során. 1946-ban egy radaralkatrészt akart kifejleszteni, amikor észrevette, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas.
Működési elve az alábbi: “ mikrohullám segítségével forgatja és rezgeti a melegítendő anyag dipólusmolekuláit, aminek következtében a melegítésre szánt anyag belsejében súrlódási hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt.” Az eszköz ‘lelkét’ a magnetron adja.  A magnetronban az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át.

- hirdetés -

Bátran kijelenthetjük, hogy a mikrohullámú sütők a modern otthonok elengedhetetlen részévé váltak. Vannak kevésbé ismert márkájúak és drágább márkájúak. Ha egy igazi aduászt akarunk beszerezni, érdemes kivárni 2023. november 24-t, a MediaMarkt BLACK FRIDAY akciójának köszönhetően jelentős kedvezménnyel hozzájuthatunk drágábbakhoz is. Az olcsóbb és drágább közti különbségekről pedig olvashatunk teszteket az interneten.

Ezek a készülékek hiába vannak már évtizedek óta jelen a piacon, még mindig sokan táplálkozási és egészségügyi kérdések miatt aggódnak. Az egyik leggyakoribb aggodalom, amit az emberek gyakran felvetnek, az a mikrohullámú sütők esetleges rákkeltő hatása.
Az elmúlt évek kutatásai alapján biztonságosnak tekinthetők ezek a készülékek.
Fontos megjegyezni, hogy a félelmet, aggodalmat keltő állítások, amelyek a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatos egészségügyi kockázatokról szólnak, gyakran tudományos alapok nélkül terjednek.

Tudósok és egészségügyi szakemberek régóta vizsgálják a mikrohullámú sütők működését. A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a mikrohullámú sütőkkel készített ételek ugyanolyan biztonsággal fogyaszthatók, mint azok, amelyek hagyományos sütőben vagy tűzhelyen készülnek. A mikrohullámok ugyanis nem okoznak rákot.
Ezenkívül sokan az enzimek és fehérjék denaturálódása miatt kárhoztatják a mikrohullámú sütőket, pedig ez a hagyományos főzés során is megtörténik.

A mikrohullámú sütők biztonságossága mellett szól, hogy a használók általában nem érintkeznek közvetlenül mikrohullámokkal, mivel azok a sütő belsejében maradnak. Az élelmiszer csak a mikrohullámú sütő bekapcsolt állapotában van kitéve a különböző hatásoknak. Ez rendkívül rövid időnek tekinthető.

Az élelmiszerek biztonságosságát azonban a helyes használat nagyban befolyásolja. Például fontos, hogy kövessük a gyártó által megadott útmutatásokat, és kerüljük az olyan edényeket vagy csomagolóanyagokat, amelyek nem megfelelőek a mikrohullámú sütőben való használathoz.

Érdekes, hogy a mikrót nemcsak az ételkészítéshez használhatjuk, de fertőtlenítésre is!
WHO adatai szerint csak Európában évente körülbelül 130 millió ember betegszik meg ételmérgezés, illetve egyéb élelmiszer-eredetű fertőzés miatt. Az ételmérgezés forrása pedig leggyakrabban egy eszköz, ami éppen azért van, hogy tisztábbá tegyük edényeinket: a mosogatószivacs. Ezen könnyedén letelepednek a nyers tojásból, húsból, valamint a növények táptalajából származó vírusok és baktériumok. A mosogatószivacs által biztosított nedves környezet ugyanis kedvez az úgynevezett escherichia coli nevű baktériumoknak vagy éppen a szalmonella kórokozóinak.
A Journal of Environmental Health nevű folyóiratban megjelent kutatás a mikrohullámú sütőt új oldaláról mutatja be. A kutatásban arra a következtetésre jutottak, a mikró segítségével ezek a baktériumok elpusztíthatóak, tehát megakadályozható az ételmérgezések kialakulása.

Összefoglalva, a mikrohullámú sütők hosszú távú használatával kapcsolatos rákkeltő kockázatok minimálisak vagy nem léteznek. Amennyiben helyesen használjuk ezeket a készülékeket, biztonságosan élvezhetjük a kényelmes és hatékony főzést és melegítést, anélkül, hogy egészségünkre káros hatással lennének. Sőt, a mikró által a takarítási szokásainkat is egy magasabb dimenzióba emelhetjük.