Fizioterápia

570
fizioterápia

A természetes kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ám mégis kevesen vannak tisztában a fizioterápia jelentőségével. Nem csak a már megjelenő panaszok esetén, de a megelőzésben is nagy szerepük van a fizioterápiás kezeléseknek. De, mit is jelent pontosan a fizioterápia? Mi különbözteti meg a fizikoterápiától? És miben lehet hatalmas segítségünkre az egészségünk megőrzése során?

Mit jelent a fizioterápia?

A fizioterápia tulajdonképpen azon természetes gyógymódok összeségét jelenti, amelyek segítik a szervezet működését, illetve javítják annak hiányosságait, problémáit. A szó görög eredete a fizikális, vagyis a természetben jelen lévő energiákkal történő gyógyítást jelenti.

A gyógyítás során a kezelőorvosok, szakemberek, terapeuták különböző eszközöket használnak: kémiai, sebészeti, pszichológiai, illetve fizioterápiai eszközöket. Ezek külön és kombinálva is használhatók.

- hirdetés -

A krónikus betegségek – köztük a mozgásszervi betegségek – világszerte milliókat érintenek. Magyarországon a mozgásszervi problémák, mint a derék-, a nyak-, a gerinc-, a térd-, boka-, és kézfájdalmak gyakorlatilag népbetegségnek számítanak, mégsem eléggé ismertek a fizioterápiás gyógymódok, holott ezek hatékony segítséget nyújtanak a kezelésben – és a megelőzésben is.

A fizioterápia azonban egy komplex gyógymódként értelmezhető, az egyes típusainak, ágazatainak, vagy fajtáinak alkalmazása attól függ, milyen problémát, betegséget kívánunk gyógyítani vele.

A fizioterápia fajtái

A fizioterápia egy komplex egység, amely magában foglal több gyógymódot is.

Sokszor összekeveredik a fizioterápia és a fizikoterápia fogalma. Utóbbi a fizioterápia egyik ága, és azért fiziko, mert a fizikai energiákat hasznosítja. Ide soroljuk az elektro-, foto-, hydro-, termo- és mechanoterápiás eljárásokat. A legismertebb fizikoterápiás kezelések közé tartozik az elektroterápia, a lökéshullám terápia, de az ultrahangos kezelések is.

A fizioterápia fajtái többféleképpen is csoportosíthatók. Egyrészt élettani hatásuk szerint, hogy

 • gyulladás csökkentésére,
 • fájdalom enyhítésére,
 • keringés javítására,
 • izmok relaxációjára,
 • vagy az állóképesség, erő növelésére

használják-e az adott kezelést.

Ezen kívül a különböző terápiák aszerint is elkülöníthetők, hogy milyen szakterület keretében használják. Ugyanis a fizioterápiás kezelések számos területen – így a reumatológia, ortopédia, pszichiátria, sőt még az onkológia területén is hasznos lehet.

Tovább csoportosíthatjuk a fizioterápiás kezeléseket aszerint is, hogy milyen energiát használ az adott terápia. Ezek lehetnek:

 • mechanikai energia – például a masszázsnál,
 • elektromos energia – elektródás kezelés során,
 • fényenergia – lézerkezelésnél,
 • hőenergia – szaunában vagy jégkamrában,
 • mágneses energia – mozgásszervi panaszok enyhítésére,
 • hidroteápia – víznyomást használja.

Ezek mellett érdemes megismerkedni az alábbi terápiákkal is:

 • Klímaterápia: egy tájegység egyedi klímáját használja a gyógyítás során.
 • Balneoterápia: gyógyvízzel vagy mesterséges kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák, iszappakolások.
 • Inhalációs kezelések: a légutakon keresztül jutnak be a kezeléshez használt anyagok.
 • Étrendi kezelés: diéták.

A fizioterápia fontos eleme: a gyógytorna és manuálterápia

A gyógytorna olyan speciális fizioterápiás gyógyító eljárás, amely más módszerrel nem helyettesíthető. Bár a gyógytornáról sokaknak a műtét vagy sérülés utáni kötelező mozgásos feladatok ugranak be, ez a kezelési módszer jóval többről szól.

A gyógytorna az egyik leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszer, amely a mozgást használja fel a gyógyításra, és egyszerűen, könnyen elvégezhető gyakorlatokból áll.

Különlegessége, hogy rendkívül egyedi módszer, ugyanis a terapeuta minden esetben egyénre szabja a kezelési tervet és a gyógytorna mozgásformáit.

A gyógytorna rendkívül sokrétűen alkalmazható, hiszen a térdműtétektől a bokaficamon át a derékfájásig minden fájdalmat okozó mozgásszervi panasz esetén segítséget jelent. A használt gyakorlatok végzése hatékonyan enyhíti a fájdalmas tüneteket, javítja a mozgékonyságot, és segít a műtétek és traumák utáni gyorsabb felépülésben.

Manuálterápia

A manuálterápia olyan kezelési módszer, amely kézi technikákat alkalmaz a test mozgásának és funkciójának javítására, valamint a fájdalom csökkentésére. A manuálterápia gyakran a csontozat, az izmok, az ízületek és a szövetek kezelésére koncentrál.

A manuálterapeuta képzett szakember, aki az anatómia, a biomechanika és az emberi mozgás alapos ismeretével rendelkezik. Az elsődleges célja az, hogy megtalálja és kezelje a testben lévő korlátozott mozgásokat, az ízületek merevségét vagy instabilitását, az izomgyengeséget vagy diszfunkciót, valamint más olyan problémákat, amelyek befolyásolhatják a test működését és okozhatnak fájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot.

A manuálterápia széles körben alkalmazható, és hatékony lehet az izom- és ízületi fájdalmak, sportbalesetek, gerincproblémák, fejfájások, mozgásszervi rendellenességek és más mozgásszervi rendellenességek kezelésében.