Ferritin magas: okok, következmények és kezelés

47
Ferritin magas

A ferritin egy fehérje, amely a szervezetben a vas tárolásáért felelős. Magas ferritin szint a túlzott vastárolás jele lehet a szervezetben, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a cikkben a magas ferritin szint okaira, következményeire és a lehetséges kezelésekre összpontosítunk.

Mi okozza a magas ferritin szintet?

 1. Hemokromatózis: Genetikai rendellenesség, melynek során a szervezet túl sok vasat szív fel az ételekből.
 2. Krónikus betegségek: Például májbetegségek, krónikus gyulladások, reumatoid arthritis vagy bizonyos daganatok.
 3. Alkoholfogyasztás: Különösen a túlzott alkoholfogyasztás hozzájárulhat a máj károsodásához és a ferritin szint növekedéséhez.
 4. Túlzott vasbevitel: Legyen az táplálkozásból vagy étrend-kiegészítőkből.

Magas ferritin szint tünetei lehetnek

 1. Fáradtság, gyengeség.
 2. Ízületi fájdalom.
 3. Hasi fájdalom.
 4. Bőrszín sötétedése (gyakran bronzbarna).
 5. Szexuális problémák, mint csökkent szexuális vágy vagy impotencia.
 6. Szívproblémák.
 7. Májproblémák, mint a hepatomegalia (a máj nagyobbodása).

Fontos megjegyezni, hogy sok embernek nincsenek jelentős tünetei, annak ellenére, hogy magas a ferritin szintjük. Ha gyanítja, hogy magas lehet a ferritin szintje, konzultáljon orvosával.

Milyen következményekkel járhat a magas ferritin szint?

A túlzott vas a szervezetben szabad gyököket képezhet, ami károsítja a sejteket és szöveteket. Ezen kívül a túlzott vasfelhalmozódás negatívan befolyásolhatja az alábbi szerveket és rendszereket:

 1. Máj: Májcirrózis, májrák és májelégtelenség kialakulása.
 2. Szív: Szívelégtelenség és aritmia kockázatának növekedése.
 3. Pankreas: Diabetes kialakulásának kockázata növekszik.
 4. Ízületek: Ízületi fájdalom és ízületi gyulladás.
 5. Hormonrendszer: Impotencia, menstruációs zavarok és pajzsmirigy problémák.

Magas ferritin szint kezelése

A magas ferritin szint kezelése az alapbetegség diagnosztizálásától és kezelésétől függ:

 1. Vért kaphat a beteg: A hemokromatózisban szenvedők számára rendszeres vérátömlesztés segíthet csökkenteni a vas szintet a szervezetben.
 2. Diéta: Korlátozza a vasban gazdag ételek és alkohol fogyasztását. Kerülje az étrend-kiegészítőket, amelyek vasat tartalmaznak.
 3. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a deferoxamine vagy a deferasirox, segíthetnek a vas eltávolításában a szervezetből.

Összefoglalás

A magas ferritin szint a túlzott vastárolás jele a szervezetben, és számos egészségügyi probléma forrása lehet. Az alapbetegség azonosítása és kezelése elengedhetetlen a ferritin szintjének normalizálásához és a kapcsolódó egészségügyi kockázatok csökkentéséhez.

Források:

 1. Adams PC, Reboussin DM, Barton JC, et al. „Hemochromatosis and iron-overload screening in a racially diverse population.” N Engl J Med. 2005;352(17):1769-78.
 2. National Institutes of Health (NIH). „Iron Disorders Institute: Hemochromatosis.” Iron Disorders Institute Guide to Hemochromatosis.
 3. Brissot P, Pietrangelo A, Adams PC, de Graaff B, McLaren CE, Loréal O. „Haemochromatosis.” Nat Rev Dis Primers. 2018;4:18016.