Fehérköpeny-szindróma: mit tehet az orvos a páciens nyugalma érdekében? (x)

263
plasztikai sebészet

Bármilyen orvosi vizsgálaton vagy beavatkozáson veszünk részt – legyen az háziorvos, fogorvos vagy valamilyen sebészeti műtét – pulzusunk akaratlanul is megugrik. A fehérköpeny-szindróma igen gyakori és teljesen normális jelenség. Sokakat azonban pontosan ez akadályoz abban, hogy egy fontos, akár életminőséget befolyásoló vizsgálatra, és az esetlegesen szükséges műtétre rászánja magát.

Dr. Lóderer Zoltánt, a Lóderer Plasztikai Sebészet sebész-, plasztikai sebész főorvosát kérdeztük arról, mit tehet egy orvos annak érdekében, hogy a páciens kényelemben, és legfőképp biztonságban érezze magát mind a vizsgálat, mind az esetleges beavatkozások során.

“Orvosként a páciensek biztonságának és kényelmének megteremtése elsődleges feladatunk. Különösen egy plasztikai beavatkozás során, hiszen az sok esetben szorosan kapcsolódik az önbizalomhoz és az énképhez. Fontos, hogy minden lépésnél kiemelt figyelmet fordítsunk arra, hogy a páciens mentálisan és fizikailag is biztonságban érezze magát. Az első konzultáció során például kiemelkedően fontosnak tartom, hogy megismerjem a páciens elképzeléseit, céljait és aggodalmait. Empatikus hozzáállással hallgatom meg, és megosztom vele a tervezett beavatkozás minden részletét. Így képes jobban megérteni, mire számíthat, ezáltal pedig csökkennek a felesleges aggodalmak. A pontos és részletes tájékoztatás alapvető a biztonságérzet kialakításához.

A műtét napján a magabiztosság és a nyugalom még inkább kulcsfontosságúak. A beavatkozás előtt még egyszer átbeszéljük az eljárás menetét, válaszolok minden, esetlegesen az utolsó pillanatban felmerülő kérdésre, és biztosítom a pácienst arról, hogy a csapat és én mindent megteszünk a biztonsága és a lehető legjobb eredmény érdekében. A rendelőnkben használt modern orvostechnológiai felszerelések és eljárások is hozzájárulnak a beavatkozás biztonságosságához. Végül pedig a komplikációk kezelése során is az őszinteség és nyitottság az alapvető. Bár ritkán, de előfordulhatnak váratlan események. Ilyenkor azonnal részletesen tájékoztatjuk a pácienst a helyzetről és a szükséges intézkedésekről. Az orvos-páciens kapcsolat ezen pontján is kiemelten fontos a támogató hozzáállás. Első és legfontosabb tanácsom tehát, hogy a páciensek mindig válasszanak olyan orvost, akiben megbíznak és akivel már a konzultáció alatt is komfortosan érzik magukat. Kommunikáljanak nyíltan és őszintén az igényeikről és aggodalmaikról. Készüljenek fel a beavatkozásra alaposan, és kövessék az orvos utasításait a felkészülés és a rehabilitáció során egyaránt. A legnagyobb biztonság a közös munkában rejlik.”

- hirdetés -

Lóderer Plasztikai Sebészeten a szakorvosok kiemelt figyelmet fordítanak a páciensek biztonságérzetének növelésére. Amellett, hogy nyugodt környezetet teremtenek számukra, a konzultáció és beavatkozások során is biztosítják a páciens komfortérzetét.