Eozinofil (eosinophil) granulocita, mit jelent a magas és az alacsony érték?

96162
eosinophil granulocyta

Az eozinofil granulociták (eosinophil granulocyta), röviden eozinofilek, a fehérvérsejtek (leukociták) egyik alcsoportját alkotják. Az eozinofilek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, főként a parazitás fertőzések elleni védekezésben és az allergiás reakciókban.

Eozinofil granulocita magas

Az eozinofilek száma a vérben általában alacsony, de bizonyos betegségek és állapotok – mint például allergiák, asztma, autoimmun betegségek, parazitás fertőzések és bizonyos típusú rák – esetén számuk növekedhet. Ez az állapot az eozinofília.

Az eozinofília oka lehet:

  1. Allergiás reakciók, mint például asztma, allergiás rhinitis vagy élelmiszerallergia.
  2. Parazitás és gombás fertőzések.
  3. Autoimmun betegségek, például lupus vagy gyulladásos bélbetegségek.
  4. Bizonyos rákos megbetegedések, mint az akut mieloid leukémia vagy a limfóma.
  5. Bizonyos gyógyszerek és antibiotikumok alkalmazása.
  6. Egyéb állapotok, mint a bőrbetegségek, a pajzsmirigy betegségek vagy a vesében fellépő problémák.

Fontos, hogy ha az eozinofilek száma magas, konzultáljon orvosával a lehetséges okokról és a megfelelő kezelésről. Az eozinofília kezelése általában a kiváltó ok kezelését jelenti. Ha az eozinofilek száma tartósan magas, az károsíthatja a szöveteket és szerveket, ezért fontos az állapot diagnosztizálása és kezelése.

- hirdetés -

Az eozinofilek a vérben keringenek, de szükség esetén a szövetekbe is vándorolhatnak, ahol gyulladást okozhatnak. Az eozinofilek túlzott aktivitása például az asztma és más allergiás betegségek esetében vezethet a légutak gyulladásához és szűkületéhez.

Mivel az eozinofilek a szervezet védekező reakciójának részei, számos különböző tényező befolyásolhatja számukat a vérben. Ezért, ha vérvizsgálat során magas eozinofil szintet találnak, orvosának további vizsgálatokat kell végeznie annak meghatározására, hogy mi okozza a szint növekedését.

Eozinofil granulocita alacsony

Az eozinofilek száma normál esetben alacsony a vérben, de ez a szám még tovább csökkenhet bizonyos körülmények között.

Alacsony eozinofil szint (hipoeozinofília) előfordulhat a következő esetekben:

  1. Akut bakteriális fertőzések: Ezek a fertőzések gyakran csökkentik az eozinofilek számát, mivel a szervezet a fehérvérsejteket a fertőzés elleni harcra irányítja.
  2. Stressz: Fizikai vagy érzelmi stressz, beleértve a sebészeti beavatkozásokat és a traumákat, szintén csökkentheti az eozinofilek számát.
  3. Szteroidok: A szteroid gyógyszerek, mint a kortizon, csökkenthetik az eozinofilek számát.
  4. Alkoholizmus és malnutríció: Ezek az állapotok szintén befolyásolhatják az eozinofilek szintjét.

Ha az eozinofil szint tartósan alacsony, az orvosnak további vizsgálatokat kell végeznie a mögöttes ok azonosítása érdekében. Mindig fontos orvosi tanácsot kérni, ha bármilyen egészségügyi aggály merül fel.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!