CRP magas (C-reaktív protein) – CRP vérkép jelentése a laboreredményben

1623
crp labor eredmény jelentése

A C-reaktív protein (CRP) egy olyan fehérje, amit a máj termel ki, és a szervezet gyulladásos válaszreakcióiban vesz részt. A CRP szintje a vérben megemelkedik, ha valahol a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik.

A CRP normális értéke általában 10.0 milligramm/liter (mg/L) alatt van, ugyanis a normál vizsgálatok ezt az értéket tudják kimutatni (vagy magasabb, vagy alacsonyabb az érték, mint 10 mg/L). Ha a CRP értéke ezt meghaladja, akkor azt általában úgy értelmezik, hogy a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik. Az alábbiakban néhány példa a magas CRP érték lehetséges okaira:

 • Fertőzések, mint például a tüdőgyulladás vagy a húgyúti fertőzés.
 • Autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupus.
 • Krónikus betegségek, mint például az elhízás, a szívbetegség vagy a rák.
 • Trauma, műtét vagy sérülés.

Az akut gyulladások, mint például a fertőzések, drasztikus emelkedést okozhatnak a C-reaktív protein (CRP) szintjében, esetleg akár több ezerszeresre is növelve azt. A CRP szint növekedése általában 6 órán belül megkezdődik, és körülbelül 48 óra alatt éri el a csúcspontját.

A vérben keringő C-reaktív protein koncentrációja a gyártásának sebességét tükrözi, és egyértelműen jelzi a hozzájáruló gyulladás súlyosságát.

- hirdetés -

Az akut bakteriális fertőzések esetén nem ritka, hogy a CRP szint meghaladja a 200-250 mg/l-t, esetenként még ennél is magasabb lehet.

Az akut bakteriális fertőzések általában magasabb CRP szintet eredményeznek, mint a virális fertőzések. Egy részben ez annak tudható be, hogy a virális fertőzések során a magas interferon-alfa szint gátolja a CRP termelődését.

Azonban az esetek döntő többségében a CRP szint emelkedése általában mérsékelt, tipikusan 10 mg/l alatti.

HS CRP – ultraszenzitív CRP

A „hs-CRP” kifejezés az angol „high-sensitivity C-reactive protein” rövidítése, ami magyarul „magas érzékenységű C-reaktív protein” tesztet jelent. A hs-CRP tesztet általában szívbetegségek, például a szívkoszorúér-betegség kockázatának becslésére használják.

A hs-CRP teszt érzékenyebb a hagyományos CRP tesztnél, és képes kimutatni a CRP koncentráció enyhe emelkedését a vérben, ami a szívkoszorúér-betegség növekvő kockázatát jelentheti. Az értékelés általánosan elfogadott értékei a következők:

 • Alacsony kockázat: kevesebb mint 1.0 mg/L
 • Közepes kockázat: 1.0 – 3.0 mg/L
 • Magas kockázat: 3.0 mg/L felett

Mivel a hs-CRP teszt nagyon érzékeny, előfordulhat, hogy más gyulladásos állapotok, például fertőzések vagy autoimmun betegségek is növelhetik a CRP szintjét, ami torzíthatja a szívbetegek kockázatának becslését. Ezért az orvosnak mindig figyelembe kell vennie az összes lehetséges tényezőt a teszt eredményeinek értelmezésekor.

Az is fontos, hogy az hs-CRP teszt nem ad teljes képet a szívbetegség kockázatáról. Az orvosok gyakran más tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a koleszterinszint, a vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és az életmód.

CRP érték daganat esetén

A CRP szint emelkedhet a szervezetben a rák miatt, de nem specifikus daganat marker, ami azt jelenti, hogy a CRP szint emelkedhet más állapotokban is, például fertőzések, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár stresszes állapotokban is. Tehát, bár a CRP szintjének emelkedése jelentheti a rák jelenlétét, ez önmagában nem megbízható módszer a rák diagnosztizálására.

Ha a CRP szintje magas, az orvosok általában további teszteket végeznek annak meghatározására, hogy mi okozza a gyulladást vagy a szervezet reakcióját. Ezek közé tartozhatnak további laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, vagy esetleg biopszia a rák diagnosztizálása érdekében.

Hogyan csökkenthető a CRP szint?

A C-reaktív protein (CRP) szintjének csökkentése gyakran a gyulladás vagy az alapbetegség kezelését jelenti. Az alábbiakban néhány tipp és módszer, amelyek segíthetnek a CRP szint csökkentésében:

 1. Egészséges életmód folytatása
  Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése mind segíthetnek a CRP szint csökkentésében. Az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a hal és a diófélék, valamint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű termékek fogyasztása különösen hasznos lehet.
 2. Dohányzásról való leszokás
  A dohányzás növeli a CRP szintet, ezért a dohányzásról való leszokás csökkentheti a CRP szintet.
 3. Fogyás
  A túlsúly és az elhízás növelheti a CRP szintet, tehát a fogyás és az egészséges testsúly elérése segíthet a CRP szint csökkentésében.
 4. Alkoholfogyasztás csökkentése
  A mértékletes alkoholfogyasztás hozzájárulhat a CRP szint csökkentéséhez, de a túlzott alkoholfogyasztás növelheti azt.
 5. Gyógyszeres kezelés
  Bizonyos gyógyszerek, mint az aszpirin, a sztatinek, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) és néhány vérnyomáscsökkentő is csökkentheti a CRP szintet. Fontos azonban, hogy ezeket a gyógyszereket csak orvosi felügyelet mellett szabad szedni, és szükséges lehet további vizsgálatok elvégzése annak megállapításához, hogy valóban szükség van-e ilyen kezelésre.

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy ha gyanúd van arra, hogy a CRP szinted magas, keresd fel orvosod. Az orvosnak további vizsgálatokat kell végeznie annak meghatározásához, hogy mi okozza a CRP szint emelkedését, és megfelelő kezelést kell javasolnia.

Magas CRP lehetséges tünetei

A C-reaktív protein szint emelkedése általában valamilyen gyulladásos folyamatra vagy betegségre utal a szervezetben. Mivel a CRP nem specifikus marker, a tünetek széles skáláját okozhatja, attól függően, hogy mi a gyulladás alapja. A következő tünetek utalhatnak a CRP szint emelkedésére:
 1. Láz
  A láz gyakran gyulladás következménye, amely növelheti a CRP szintet.
 2. Fájdalom
  A CRP szintje növekedhet olyan állapotokban, mint az arthritis, ahol a gyulladás ízületi fájdalmat okoz.
 3. Duzzanat vagy vörösség
  Ezek a tünetek gyakran gyulladásos állapotokban jelentkeznek, amelyek növelhetik a CRP szintet.
 4. Fáradtság
  A fáradtság gyakori tünet lehet számos állapotban, beleértve a gyulladásos állapotokat is.
 5. Émelygés, étvágytalanság vagy fogyás
  Ezek a tünetek szintén gyulladásos betegségekkel, mint például a Crohn-betegség, vagy rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!