Coeliakia: okok, tünetek és kezelés

208
coeliakia

A coeliakia a gluténra adott autoimmun válaszként kialakuló krónikus bélbetegség, amely változatos tünetekkel és komplikációkkal járhat. Jelenlegi körülbelül az érintett emberek 1%-át érinti világszerte, de sok esetben nem diagnosztizálják. De mi is pontosan a coeliakia, és hogyan kezelhető?

Mi is a coeliakia?

A coeliakia egy autoimmun betegség, amelyben a bél nyálkahártyája károsodik a glutént tartalmazó ételek fogyasztása következtében. A károsodás megakadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását a bélből, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Mik a coeliakia okai?

A coeliakia pontos oka nem ismert, de a genetika és környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Azoknál az embereknél, akiknek a családjában előfordult a betegség, nagyobb a kockázata annak kialakulására.

Milyen tüneteket okoz?

A coeliakia tünetei személyenként változhatnak, de a leggyakoribbak a következők:

- hirdetés -
 • hasmenés, puffadás, hasi fájdalom,
 • fáradékonyság, gyengeség,
 • bőrkiütés (dermatitis herpetiformis),
 • fejfájás, szédülés,
 • csontritkulás vagy osteopenia,
 • fogyás vagy hízás anélkül, hogy nyilvánvaló oka lenne,
 • fogzománc károsodása vagy fogínyvérzés.

Hogyan diagnosztizálható?

A coeliakia diagnózisának első lépése a vérvizsgálat, amely specifikus antitestek jelenlétére irányul. Ha a tesztek pozitívak, általában egy vékonybél-biopszia is szükséges a diagnózis megerősítéséhez.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

 1. Gluténmentes diéta
  A legfontosabb és jelenleg az egyetlen hatékony kezelés a gluténmentes diéta betartása. Ez azt jelenti, hogy el kell kerülni a búza, árpa és rozs, valamint azokból készült termékek fogyasztását.
 2. Táplálkozási tanácsadás
  Egy regisztrált dietetikus segíthet a gluténmentes diéta kialakításában és betartásában.
 3. Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők
  Sokan, akiknél coeliakia diagnosztizáltak, hiányt szenvednek bizonyos tápanyagokból, például vasból, kalciumból, magnéziumból, cinkből, folsavból és B12-vitaminból.

A coeliakia és a mindennapok

Bár a gluténmentes diéta betartása kezdetben kihívást jelenthet, sokan azt találják, hogy az idővel könnyebbé válik. Ma már számos gluténmentes termék áll rendelkezésre a boltokban, és egyre több étterem is kínál gluténmentes ételopciókat.

Fontos, hogy ha coeliakiára gyanakszik, először konzultáljon orvosával, mielőtt nagyobb étrendbeli változásokat eszközölne. A gluténmentes diéta megkezdése előtt elvégzett diagnosztika létfontosságú a betegség megfelelő kezelése érdekében.

Összefoglalva, a coeliakia komoly, de kezelhető állapot. Amennyiben gyanú merül fel a megbetegedést illetően, azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A gluténmentes életmód elsajátítása idővel könnyebbé válik, és lehetővé teszi az érintettek számára, hogy teljes és egészséges életet éljenek.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!