Az illatok finomított művészete: az eau de parfum és az egyedi hangulat (x)

188
hangulat

A parfümök illatkompozíciók. Az aromák tánca ugyanolyan művészi, mint a festményeken látható színek kavalkádja. S a megalkotásukhoz vezető út is telve van kreativitással, alkotókedvvel, művészi lelkesedéssel, olykor kételyekkel, végül a remekmű megszületésének gigantikus örömével.

Milyen módon élhető meg az illatokban testet öltött alkotókedv?

Az eau de parfum megszületéséhez kacskaringós út vezet. Az orrok, vagyis az illatok szakértői, akik extrém fejlett érzékeléssel és szaglással rendelkeznek, többféle komponensen keresztül jutnak el végül ahhoz a variációhoz, ami nagy valószínűség szerint a későbbiekben milliók kedvencévé válik. Mi ez, ha nem alkotás, ha nem egy olyan művészeti ág, aminek a művelésére bárki nem képes?

Ám van valami, aminek a segítségével mindenki kapcsolódhat ehhez az áramláshoz, és mindenki részesévé válhat az alkotó folyamatnak. Ez pedig maga a parfüm használata. Sokan csak úgy, céltalanul fújják be magukat egy adott illattal, és nem is gondolkodnak azon, hogy az esetleg milyen hangulathoz, atmoszférához passzol. A tudatos parfümözésben, azonban benne rejlik az izgalom, a kreativitás megélése és az egyediség.

Hogyan valósítható meg mindez a gyakorlatban?

Egyszerűbben annál, mintsem a legtöbben gondolnák. Az első és legfontosabb, hogy lehet egy parfüm bármennyire vonzó, ellenállhatatlan, mégsem fordulhat az elő, hogy egyetlen egy aroma a hangulati skála összes elemét lefedje. Vagyis még azoknak is megéri többféle illatban gondolkodni, akik egyébként hihetetlenül hűséges típusok, és hajlamosak arra, hogy ha beleszeretnek egy aromába, akkor azt nem eresztik el. Alapvetően nem is kell. Mi sem azt mondjuk, hogy félre kell tenni a kedvenc parfüm üvegét, és valami olyan illatot elővenni, aminek köze sincsen az egyéni ízléshez. A gyártók nem egyszer állnak elő olyan sorozatokkal, amiknek az illatjegyeik nagyon hasonlítanak egymásra, viszont nyilván esszenciálisan felfedezhető bennük az a karakter, amitől mégsem egymás reprodukciói.

- hirdetés -

Erre kitűnő példa Calvin Klein Euphoria kollekciója, amiben többféle variáció is megtalálható, és míg a „sima” Euphoria egy érettebb illat, addig a Spring jelölésű sokkal fiatalosabb. Meglehet, nem ezek a legjobb jelzők, ám az illatok egyébként is nehezen írhatóak le szavakkal, így minden esetben megéri a tapasztalatra bízni a választást. A lényeg azonban, hogy a gyártó hasonló illatjegyeket kínál, a végeredmény ellenben nagyon más, ezért ezek a fajták akár váltogathatóak is az aktuális atmoszférának megfelelően. A hangulatok olyanok, mint a színpaletta, megannyi árnyalat fedezhető fel, amelyek között nincsen két egyforma. Ez a hasonlat azért is annyira érzékletes, mert az illatok felhozatala pontosan annyira sokoldalú, mint a palettán sorakozó szemkápráztató színek. Megunhatatlanok, és a végtelenségig variálhatóak.

Milyen gyakran változnak a hangulatok?

Akad, akit naponta többször hatalmába kerít egy-egy hangulatot átformáló érzés, megint más ennél ritkábban éli ezt meg. Egy biztos. Az érzések, ezáltal a hangulatok illatokkal is kifejezhetőek, és ez az a kifejezésforma, ami valóban annyira különleges, hogy az már művészet.

Eszter Nagy

Szövegíró

Szövegíró, aki 2017 óta ír és a SEO területén is tapasztalattal rendelkezik. Világos és hatékony szövegeket készít, amelyeket könnyen az ügyfél és ügyfelei igényeihez tud igazítani. Emellett technológiai témákkal is foglalkozik, és néhány szövege megtalálható a termekreszletesen.hu oldalon.

Fotók forrása: Freepik