Ásványi anyagok, melyekről rendszerint megfeledkezünk, pedig fontosak

78
Ásványi anyagok, melyekről rendszerint megfeledkezünk

A kiegyensúlyozott táplálkozás és ezáltal a megfelelő táplálékbevitel az emberi jóllét alapvető pillérei – ezekben pedig fontos szerepet kapnak a különböző ásványi anyagok. Amikor ezekről beszélünk, gyakran a legismertebbek jutnak eszünkbe, mint a kalcium, a magnézium vagy a vas. Ezek mellett ugyanakkor vannak olyan kevésbé ismert ásványi anyagok is, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ezek is elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. 

Ebben a cikkben azokra az ásványi anyagokra koncentrálunk, melyek bár kevésbé vannak a köztudatban, alapvető szerepet játszanak az emberi test számos folyamatában.

Szelén

A szelén egy létfontosságú nyomelem, ami antioxidáns tulajdonságai révén segít megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől. A szelénhiány összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, a csökkent immunfunkcióval és bizonyos rákos megbetegedésekkel. A szelén egyik legjobb forrása a brazil dió, de megtalálható a halakban, húsokban, tojásban és a teljes kiőrlésű gabonákban is. Mivel ez az anyag alapvetően a talajban található meg, egy-egy élelmiszer szelénkoncetrációja attól függ, hogy milyen a termesztési hely talajának szeléntartalma.

Folsav

A folsav, más néven B9-vitamin, nélkülözhetetlen a DNS-szintézishez, a sejtnövekedéshez és a vérképzéshez. Különösen fontos a terhesség alatt, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál. Emellett a sportolók is profitálhatnak belőle, hiszen elősegíti a kreatin szintézisét a szervezetben, így fokozottabban valósulhat meg a kreatin teljesítménynövelő hatása. A folsavhiány továbbá vérszegénységhez, fáradtsághoz és gyenge immunrendszerhez vezethet. A forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, citrusfélék, hüvelyesek és dúsított gabonatermékek.

- hirdetés -

Mangán

A mangán fontos szerepet játszik az anyagcserében, különösen a szénhidrátok és zsírok metabolizmusában. Továbbá szükséges az egészséges csontozat fenntartásához és a sebgyógyuláshoz. A mangánhiány alapvetően ritka, de esetében csontfejlődési és növekedési problémák alakulhatnak ki, súlyos esetben pedig csontritkulás vagy Parkinson-kór is. A diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és a zöld leveles zöldségek remek mangánforrások.

Króm

A króm szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, mivel növeli az inzulin hatékonyságát. A krómhiány az inzulinérzékenység csökkenéséhez vezethet, ami cukorbetegséghez és metabolikus szindrómához vezethet. A krómot megtalálhatjuk a húsokban, a teljes kiőrlésű gabonákban, a babban  és néhány gyümölcsben, például a paradicsomban és a banánban.

Kobalt

A kobalt a B12-vitamin alapvető komponense, amely nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A kobalthiány B12-vitamin hiányhoz vezethet, ami vérszegénységet és idegrendszeri problémákat okozhat. Emellett a B12-vitamin hiánya miatt egyes anyagok is kevésbé tudnak felszívódni a szervezetünkben, például a sportolók számára fontos kreatin. A kobaltot leginkább az állati eredetű termékekben, így a húsokban és tejtermékekben találhatjuk meg.

Molibdén

A molibdén egy nyomelem, amely számos enzim működéséhez szükséges, különösen azokhoz, amelyek az aminosavak és purinok anyagcseréjét segítik. A molibdénhiány rendkívül ritka, de ha előfordul, anyagcserezavarokhoz és növekedési problémákhoz vezethet. A molibdént tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek, a gabonafélék és a diófélék.

Vanádium

A vanádium egy kevésbé ismert nyomelem, ami szerepet játszik a csontok és fogak fejlődésében, valamint az inzulin hatékonyságának növelésében. Bár a vanádiumhiány sem gyakori, az optimális mennyiség bevitele segíthet az anyagcsere-folyamatok szabályozásában. A vanádiumforrások közé tartoznak a tengeri halak, gombák, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák.

Bór

A bór egy másik fontos nyomelem, amely szerepet játszik a kalcium, magnézium és foszfor anyagcseréjében, és így hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához. Az anyag megfelelő bevitele tehát hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. A bór megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és hüvelyesekben.

Cink

A cink elengedhetetlen a sebek gyógyulásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a DNS-szintézishez. A cink hiánya gyakran okoz bőrproblémákat, gyenge immunválaszt, illetve növekedési zavarokat a gyermekeknél. A cink legjobb forrásai közé tartoznak a tenger gyümölcsei, különösen az osztriga, de a húsok, a tejtermékek és a hüvelyesek is jelentős mennyiségben tartalmazzák.

Az ásványi anyagok egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen az egészséges élethez. Bár ezek az anyagok csak kis mennyiségben szükségesek, hiányuk vagy túlzott bevitelük súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az étrend változatossága és a különböző élelmiszercsoportok kiegyensúlyozott fogyasztása segíthet abban, hogy a szervezet megkapja a szükséges ásványi anyagokat – így nekünk már nem kell tartanunk a különböző hiánybetegségek kialakulásától.