Aranyér kezelése

49
aranyér kezelése

Az aranyér a végbélben és a végbélnyílás környékén található vénák duzzanatát és gyulladását jelenti. Ezen duzzanatok rendkívül fájdalmasak lehetnek, viszketést, égő érzést okozva. A betegség kialakulásának oka sokrétű: genetikai tényezők, túlsúly, krónikus székrekedés, terhesség vagy a túlzott erőlködés szerepet játszhatnak benne. Az aranyér kezelése alapvető fontosságú a kényelmetlen tünetek enyhítése és a további szövődmények megelőzése érdekében. Ebben a cikkben bemutatjuk az otthoni és orvosi kezelési lehetőségeket.

Aranyér kezelése házilag, otthoni kezelési módszerek

 1. Hideg borogatás: Az érintett területre helyezett jégborogatás rövid időre enyhítheti a duzzanatot és a fájdalmat.
 2. Ülőfürdő: A meleg vízben történő ülés 10-15 percen keresztül segít csökkenteni az égő érzést és a viszketést.
 3. Krémek és kenőcsök: A patikákban kapható krémek és kenőcsök, melyek csökkentik az égő érzést, a viszketést és a duzzanatot.
 4. Rostban gazdag étrend: A rostban gazdag táplálkozás elősegíti a normális bélműködést, megelőzve ezzel a székrekedést és a túlzott erőlködést.

Orvosi kezelési lehetőségek

Ha az otthoni kezelés nem vezet eredményre, vagy az aranyér súlyosabb állapotba kerül, orvosi beavatkozásra lehet szükség.

 1. Gumigyűrűs kezelés: Egy kis gumigyűrűt helyeznek az aranyér alapjára, amely megakadályozza a vér áramlását, így az elhal és néhány napon belül leesik.
 2. Skleroterápia: Egy speciális vegyi anyagot injektálnak az aranyérbe, ami a vénát összehúzza és elpusztítja.
 3. Infravörös koaguláció: Egy infravörös fényt használnak az aranyér elpusztítására.
 4. Sebészeti eltávolítás: Súlyos esetekben a legjobb megoldás az aranyér sebészeti eltávolítása.

Hogyan előzhetjük meg az aranyér kialakulását?

 • Rostban gazdag étrend: Az elegendő rostbevitel, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, elősegíti a lágy széklet képződését.
 • Elegendő folyadékbevitel: Az elegendő víz és egyéb nem alkoholos italok fogyasztása szintén hozzájárul a normális bélműködéshez.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres mozgás elősegíti az emésztést és megelőzi a székrekedést.
 • Elkerülni a túlzott erőlködést: A székelés közbeni túlzott erőlködés elkerülése az egyik legfontosabb megelőzési módszer.

Összegzés

Az aranyér kellemetlen és sokak számára kínos probléma, de a megfelelő kezeléssel jól kezelhető. Az otthoni kezelési módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, de súlyos esetekben orvosi beavatkozásra lehet szükség. A megelőzés a legjobb kezelés, ezért fontos odafigyelni az étrendre, a folyadékbevitelre és a rendszeres mozgásra. Ha úgy érzi, hogy aranyere van, forduljon orvoshoz a legjobb kezelési módszer megállapítása érdekében.