Aminosavak a mindennapokban – több, mint táplálékkiegészítő

102

Mikro- és makrotápanyagok, fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak… Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a tápanyagok pontosan mit is adnak számunkra, és miért olyan fontosak az egészség megőrzéséhez. Az aminosavak különösen sokaknak okoznak fejtörést, annak ellenére, hogy ezek az építőkövek számos étel és táplálékkiegészítő csomagolásán is feltüntetésre kerülnek. Ismerjük meg egy kicsit közelebbről!

Mik is azok az aminosavak?

Az aminosavak szerves vegyületek, a fehérjék alkotóelemei – egyetlen fehérjemolekula több száz aminosavból állhat. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint húszféle aminosav vesz részt a fehérjeszintézisben, melyek közül kilencet az emberi szervezet nem képes előállítani – ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük, és kizárólag táplálkozás útján tudjuk pótolni őket.

A maradék tizenegy úgynevezett nem esszenciális aminosav, melyeket a szervezet képes önmaga is előállítani. Létezik még egy harmadik kategória is: feltételesen esszenciális aminosavaknak nevezzük azokat, melyeket ugyan a testünk is képes létrehozni, de bizonyos élethelyzetekben – például fokozott fizikai vagy mentális megterhelés esetén – nagyobb szerephez jutnak; ide sorolható a sportolók által is jól ismert glutamin.

Szervezetünk a fehérjéket az emésztés során bontja aminosavakra, melyek aztán a bélrendszerben felszívódnak, így jutva el a sejtekhez – a táplálékkiegészítők előnye az, hogy ezen készítmények lebontására már nincs szükség, így hasznosulásuk is sokkal gyorsabb.

- hirdetés -

Aminosavak az étrendünkben

Ahogy minden más tápanyag, úgy az esszenciális aminosavak pótlása is elsősorban az étkezések útján történik. Teljes értékű aminosavforrásoknak nevezzük azokat az ételeket, melyek ezen fontos vegyületeket optimális arányban és mennyiségben tartalmazzák – ilyenek az állati eredetű élelmiszerek, így a húsok, a halak, a tojás és a tejtermékek.

A szójában és a csicseriborsóban is nagyobb mennyiségben lelhetőek fel az aminosavak, így a növényi étrend hívei számára is van lehetőség azok pótlására. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben az esszenciális aminosavak gyakran nincsenek jelen olyan mennyiségben, hogy azok teljeskörűen fedezzék szükségleteinket, az ilyen ételek megfelelő kombinálásával azonban a kívánt hatás elérhető lehet.

Mikor lehet szükség az aminosavak pótlására?

A sportolók körében az aminosavak régóta kedvelt kiegészítők, különösen igaz ez az elágazó láncú aminosavakra, vagy BCAA-kra, mint a leucin, az izoleucin és a valin. A népszerűség oka érthető: ahogy említettük, az aminosavak szerepet játszanak a fehérjék építésében, a protein pedig hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához – ez a sportolók számára rendkívül fontos szempont.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy intenzív edzés hatására megnőhet a szervezet aminosav-igénye; különösen a feltételesen esszenciális aminosavak pótlása lehet ilyenkor fontos.

Ez a vegyület azonban nem csupán a sportolók számára hasznos. Ha az étrendünk kalóriában, így tápanyagokban szegény, esetleg a vegán életmód hívei vagyunk, jó eséllyel szükségünk lehet egy okosan megválasztott étrend-kiegészítőre. Stresszes időszakban, nagyobb mentális terhelés mellett is kiürülhetnek a szervezet raktárai, ahogy akkor is, ha rendszeresen nehéz fizikai munkát végzünk – tévhit tehát az, hogy az aminosavak kizárólag az élsportolók számára fontosak.

Ügyeljünk a megfelelő tápanyagellátásra

Láthatjuk, hogy az aminosavak nem csupán a sportolók, a testépítők privilégiumai – mindannyiunknak szüksége van rájuk. Figyeljünk tehát oda a kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen ezzel tudunk minden fontos tápanyagot megadni a szervezetünknek. Olykor azonban ez sem elég – ilyenkor lehetnek segítségünkre a különböző étrend-kiegészítők, melyek természetes, mégis hatékony támogatást nyújthatnak szervezetünknek –  ezt pedig mindenki megérdemli.