Fehérvérsejt magas vagy alacsony: fehérvérsejtszám (FVS) jelentése a vérkép labor eredményben

6161
fehérvérsejtszám

A fehérvérsejtek, más néven leukociták, az immunrendszer fontos összetevői, amelyek segítenek a szervezet védelmében a fertőzésekkel, betegségekkel és idegen anyagokkal szemben. A fehérvérsejtek száma és állapota sokat elárul az egészségi állapotunkról. Ebben a cikkben megismerkedünk a fehérvérsejtek fontosságával, a fehérvérsejtszám mérésének jelentőségével, valamint az alacsony és magas fehérvérsejtszám lehetséges okával.

A fehérvérsejtszám mérése része a rutinszerű vérvizsgálatoknak és fontos információkat nyújt az egészségi állapotunkról. A fehérvérsejtszám megmutatja, hogy a szervezetünknek van-e elegendő fehérvérsejt a fertőzésekkel szembeni védekezéshez. Ezen kívül a fehérvérsejtszám változása segíthet az orvosnak a betegségek, fertőzések vagy más egészségügyi problémák diagnosztizálásában és kezelésében.

Fehérvérsejt magas, fehérvérsejtszám magas (leukocitózis)

Amikor a fehérvérsejt szám magas, azt nevezzük leukocitózisnak. Ez azt jelenti, hogy a vérben a normálisnál több fehérvérsejt található. A fehérvérsejtek a szervezet immunrendszerének részét képezik, és fontos szerepet játszanak az infekciók elleni védekezésben.

A fehérvérsejtek számának emelkedése lehet átmeneti vagy krónikus jellegű és számos oka lehet. Néhány lehetséges ok a következők:

- hirdetés -
 1. Bakteriális vagy vírusfertőzés: az immunrendszer válaszaként a fehérvérsejtek száma emelkedhet a fertőzés bekövetkezésekor.
 2. Gyulladás: a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok, például reumatoid artritisz vagy gyulladásos bélbetegségek is vezethetnek fehérvérsejt számának emelkedéséhez.
 3. Stressz: fizikai vagy emocionális stressz hatására is emelkedhet a fehérvérsejtek száma.
 4. Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok, szteroidok vagy kemoterápiás szerek, hatással lehetnek a fehérvérsejtek számára.
 5. Csontvelői rendellenességek: bizonyos csontvelői rendellenességek, mint például leukémia vagy mieloproliferatív betegségek, szintén vezethetnek fehérvérsejt számának emelkedéséhez.

A fehérvérsejt számának magas értéke általában más laboratóriumi eredményekkel és tünetekkel együtt értékelendő. Az orvosok további vizsgálatokat végeznek annak meghatározására, hogy mi okozza a leukocitózist és szükség esetén kezelést javasolnak.

Fontos megjegyezni, hogy a fehérvérsejt számának értékelése és a lehetséges okok diagnózisa az orvos feladata. Mindig konzultálj orvosoddal, ha aggódsz a laboratóriumi eredményeid miatt vagy bármilyen egészségügyi kérdésed van.

Alacsony fehérvérsejtszám, fehérvérsejt alacsony (leukopénia)

Amikor a fehérvérsejt szám alacsony, azt nevezzük leukopéniának. Ez azt jelenti, hogy a vérben kevesebb fehérvérsejt található, mint a normális tartományban. A fehérvérsejtek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében és az infekciók elleni védekezésben, ezért az alacsony fehérvérsejtszám gyengítheti az immunrendszer hatékonyságát.

Az alacsony fehérvérsejtszám többféle okból adódhat. Néhány lehetséges ok a következők:

 1. Csontvelői problémák: a csontvelő a fehérvérsejtek termeléséért felelős. Bizonyos betegségek, például aplasztikus anémia vagy leukémia, károsíthatják a csontvelőt és csökkenthetik a fehérvérsejtek termelését.
 2. Autoimmun betegségek: bizonyos autoimmun betegségek, például lupus vagy rheumatoid arthritis, befolyásolhatják a fehérvérsejtek számát.
 3. Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás szerek, hatással lehetnek a csontvelőre és csökkenthetik a fehérvérsejtek számát.
 4. Vírusfertőzések: bizonyos vírusok, például a HIV vagy a hepatitis vírusok, képesek csökkenteni a fehérvérsejtek számát.
 5. Súlyos fertőzések: súlyos bakteriális vagy vírusfertőzések, mint például szepszis, képesek befolyásolni a fehérvérsejtek termelését és csökkenteni a számukat.

Az alacsony fehérvérsejtszám tünetei és következményei függnek az alacsony szám hátterében álló októl. Az alacsony fehérvérsejtszám lehetőséget teremt a gyakoribb fertőzések kialakulására és hosszabb ideig tartó gyógyulási folyamatokra. Fontos az orvos felkeresése, hogy meghatározzák az alacsony fehérvérsejtszám okát és szükség esetén kezelést javasoljanak.

Fontos megjegyezni, hogy a fehérvérsejt számának értékelése és az alacsony szám okainak diagnózisa az orvos feladata. Mindig konzultálj orvosoddal, ha aggódsz a laboratóriumi eredményeid miatt vagy bármilyen egészségügyi kérdésed van.

Alacsony fehérvérsejtszám tünetei

Az alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia) tünetei általában attól függenek, hogy mi okozza az alacsony szintet, valamint az alacsony fehérvérsejtszám súlyosságától. A leukopénia tünetei lehetnek:

 1. Gyakori fertőzések: az alacsony fehérvérsejtszám miatt a szervezet kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek. Így az alacsony fehérvérsejtszámú egyén hajlamosabb lehet a gyakori és ismétlődő fertőzésekre, például légúti vagy húgyúti fertőzésekre.
 2. Fáradtság és kimerültség: az alacsony fehérvérsejtszámhoz társuló gyengeség és fáradtság is lehet. Ez a szervezet általános immunválaszával és az alacsonyabb védekezőképességgel kapcsolatos lehet.
 3. Szájüregi problémák: az alacsony fehérvérsejtszám miatt a szájüreg érzékenyebbé válhat a fertőzésekre és gyulladásokra. Gyakori lehet a száj- és fogínygyulladás, valamint a szájüregi fekélyek előfordulása.
 4. Láz: az alacsony fehérvérsejtszám esetén a szervezet gyengébb immunválaszt adhat, és hajlamosabb lehet a láz kialakulására, amikor fertőzés vagy gyulladás van jelen.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony fehérvérsejtszám tünetei nem specifikusak, és más betegségek vagy állapotok is okozhatnak hasonló tüneteket. Ha bármilyen tünetet észlelsz, amelyek a fehérvérsejtszám csökkenésével kapcsolatban állhatnak, konzultálj orvosoddal. Ő képes lesz meghatározni az alacsony fehérvérsejtszám pontos okát és szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el.

Fehérvérsejtszám növelése

A fehérvérsejtszám növelése érdekében számos intézkedést lehet tenni. Az alábbiakban néhány egyszerű és hatékony mód található a fehérvérsejtszám növelésére:

 1. Egészséges életmód: az egészséges életmód, ideértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást és a megfelelő pihenést, hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a fehérvérsejtek termelésének támogatásához.
 2. Vitaminok és tápanyagok: bizonyos vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a fehérvérsejtek termelésében és egészséges működésében. Olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek gazdagok ezekben a tápanyagokban, például C-vitamin, B-vitaminok, réz és cink, segíthet a fehérvérsejtszám növelésében.
 3. Immunrendszer támogatása: az immunrendszer erősítése segíthet a fehérvérsejtek hatékonyabb működésében és termelésében. Ehhez olyan gyógynövényeket és táplálékkiegészítőket lehet kipróbálni, mint az echinacea, a ginzeng vagy az astragalus gyökér.
 4. Stressz csökkentése: a tartós stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszer működését, ezáltal csökkentheti a fehérvérsejtek számát. Fontos a stressz csökkentése és a relaxációs technikák alkalmazása, például meditáció, légzésgyakorlatok vagy jóga.
 5. Egészséges táplálkozás: a megfelelő táplálkozás és a változatos étrend hozzájárulhat a fehérvérsejtek egészséges termeléséhez és működéséhez. Fontos a friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és fehérjék, például hús, hal vagy hüvelyesek fogyasztása.

Fontos megjegyezni, hogy ha komolyabb problémával küzdesz, és a fehérvérsejtszám tartósan alacsony, mindenképpen konzultálj orvosoddal. Ő képes lesz meghatározni az alacsony fehérvérsejtszám okát és szükség esetén további kezelési lehetőségeket ajánlani.

Mennyi a kóros fehérvérsejtszám?

A kóros fehérvérsejtszám az adott laboratóriumi referenciaértékek függvényében határozható meg. A referenciaértékek országonként, laboratóriumonként és akár korcsoportonként is eltérhetnek. Általában a laboratóriumok a fehérvérsejtszám normál tartományát 4.000 és 11.000 sejt/µl között határozzák meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy a referenciaértékek laboratóriumonként eltérhetnek, ezért minden esetben a laboratóriumi eredményeket kezelő orvosnak kell értelmeznie az adott beteg egyéb klinikai tüneteivel és az egyéb laboratóriumi eredményekkel összefüggésben.

Ha a fehérvérsejtszám tartománya az előbb említett referenciaértékek alatt vagy fölött van, akkor az kórosnak tekinthető, és további vizsgálatokat igényelhet a pontos diagnózis és kezelés meghatározásához. A kóros fehérvérsejtszám lehet alacsony (leukopénia) vagy magas (leukocitózis), és az okok különböző betegségekhez, fertőzésekhez, gyógyszerekhez vagy más tényezőkhöz köthetők.

Fontos kiemelni, hogy a fehérvérsejtszám értékelése mindig a teljes klinikai kép és az egyéb laboratóriumi eredmények figyelembevételével történik. Ezért mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy szakemberrel, ha aggodalomra ad okot a fehérvérsejtszámunk változása vagy kóros érték mutatkozik a laboratóriumi eredményekben. Ők képesek a legpontosabb értelmezést adni az egyéni egészségi állapotunk alapján.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!