A Maitland manuálterápia alkalmazásának előnyei

239
maitland

Manuálterápia – biztos mindenki hallotta már ezt a szót, ami kézzel végzett diagnosztikát és kezelést jelent. Mivel ez egy gyűjtőfogalom, így ezen belül nagyon sokféle módszer létezik – köztük van a Maitland manuálterápia is.

A nemzetközileg elismert beteg központú, klinikai bizonyítékon alapuló módszert Geoffrey D. Maitland (1924-2010), ausztrál/angol származású gyógytornász fejlesztette ki. A teljes mozgási szervrendszer (izom-, ín-, csont-, ízületi rendszer) vizsgálatát, és kezelését tartalmazza: egy szubjektív betegvizsgálatból, egy objektív betegvizsgálatból és a beteg kezeléséből áll.

Miért egyedi és különleges a Maitland módszer?

A módszer egyediségét az a sajátos gondolkodásmód adja, amely a beteg aktuális panaszait folyamatosan összeveti a szakmai elméleti háttérrel, így egy folyamatos „párbeszédet” alakít ki a beteg és a kezelő között. Olyan egyéni megközelítést alkalmaz, ami figyelembe veszi a beteg egyedi szükségleteit és egészségi állapotát. Ez a folyamat biztosítja, hogy megismerjük a fájdalomhoz kapcsolódó idegek, ízületek és izmok helyzetét.

- hirdetés -

A módszer középpontjában mindig a páciens áll, annak érdekében, hogy pontosan meghatározható legyen a kezelés szükségessége és iránya. A Maitland manuálterápia a klinikai megalapozottságra és részletes mozgásszervi vizsgálatra fektet nagy hangsúlyt.

A beteg és a páciens közötti párbeszéd részét képezi a mozgás tesztelés, majd az elvégzett kezelés után a tünetek változásának újra tesztelése, és a probléma újragondolása annak érdekében, hogy mindig az aktuális állapotra reagáljunk.

Milyen esetekben alkalmazható sikerrel a módszer?

A Maitland manuálterápia hatékony lehet:

 • gerincproblémák
 • sérülések
 • ízületi fájdalmak
 • ízületi merevség
 • izomfeszülés
 • akut és krónikus fájdalmak
 • idegi eredetű problémák
 • migrén, fejfájás esetében.

A Maitland módszer előnyei

A Maitland módszerrel történő kezelés alapja a mobilizáció- és a manipuláció technikáinak kombinációja, amelyek célja az ízületek, az izmok és az idegrendszer kezelése.

Olyan hatékony kezelési módszer, amely:

 • enyhíti a fájdalmat
 • segít helyreállítani a test mozgékonyságát
 • mindig egyéni megközelítést alkalmaz az adott páciens állapotának figyelembevételével
 • átfogó beteg vizsgálattal keresi meg a probléma okát, jellegét, a tünetek szöveti forrását, a forrás kialakulásának okát
 • más manuálterápiás módszerekkel együtt is hatékonyan alkalmazható

Hogyan épül fel a kezelés?

Elsőként az Állapotfelméréssel kezdünk, ennek során részletesen felmérjük a beteg problémáját részletes kikérdezéssel. Ezután különféle aktív, és passzív teszteket végzünk, ezek alapján hipotézist állítunk fel, meghatározzuk a fájdalom okozóját, hogy melyik ideg, ízület vagy izom felelős a fájdalomért, majd megtervezzük a kezelést. Az egyénre szabott szemlélet lehetővé teszi, hogy a kialakított kezelési terv optimálisan alkalmazkodjon a páciens aktuális állapotához.

Ha egy adott ízület felelős a fájdalomért, akkor magát az ízületet kezeljük mobilizációs technikával vagy manipulációval.

maitland

Mi a manipuláció és mi a mobilizáció?

Manipuláció során egy olyan gyors mozdulatot végzünk, aminek eredményeképpen „kiroppan” az adott ízület. Ezt a technikát mi lényegesen ritkábban alkalmazzuk, mint egy csontkovács, mert amellett, hogy nagyon rövid ideig tart a hatása, sok esetben veszélyes is tud lenni.

Sokkal gyakrabban vetjük be a mobilizációt, mert az jóval hatásosabb, és biztonságosabb, hiszen lassabb, így a páciens több visszajelzést tud adni a terapeuta felé arról, hogy mit érez a kezelés közben.

A mobilizáció lehet:

 • Akcesszórikus mobilizáció: ennek során az ízületen olyan mozgásokat végzünk, amelyek az ízületi felületek közötti kapcsolatot, és az ízületi szerkezeteket célzottan befolyásolják. Ezzel a finomabb és pontosabb módszerrel az ízület teljes mozgástartományát bevonjuk úgy, hogy passzívan mozgatjuk az ízületet anélkül, hogy a mozgásban a páciens aktívan részt venne. Akut esetekben alkalmazandó ez a technikát.
 • Fiziológiai mobilizáció: a terapeuta olyan mozgásokat végez az ízületben, amelyek a természetes normális mozgásmintákat követik. Az ízületi mozgást a páciens is részben kontrollálhatja.

Mindkét típusú mobilizáció hatékony lehet abban, hogy a fájdalom enyhüljön, az ízületi mozgékonyság javuljon és a szöveti funkciók helyreálljanak. Az alkalmazott módszer mindig függ a páciens állapotától, az adott ízületi problémától és a konkrét kezelési céloktól.

Ha a fájdalom idegi eredetű, akkor neurodinamikai kezelést alkalmazunk, ilyenkor az adott ideget mobilizáljuk. A kezelés célja az, hogy helyreállítsuk a perifériás idegrendszer mozgékonyságát, csökkentsük az idegi tüneteket és enyhítsük a fájdalmat..

Mitől függ a kezelések száma és az eredmény tartóssága?

Azt, hogy hány kezelésre van szükség, mindig a probléma súlyossága határozza meg, ahogy az eredmény tartósságát is ez befolyásolja. Ha a fájdalom forrását, okát sikerül megtalálni, akkor nagyon tartós eredményt lehet elérni.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor ez a módszer nem segít kellőképpen, és más módszerekkel jobb eredményt lehet elérni. Ilyenek például a viszcerális eredetű problémák, amikor nem a mozgásszervi rendszerben keresendő a fájdalom forrása.

forrás: sherlockrehab.hu