A köldök körüli szúrkáló érzés okai

8686
köldök körüli szúrkáló érzés oka

A hasi fájdalom gyakori tünet, amit számos betegség okozhat, így a köldök körüli szúrkáló érzés is többféle okra vezethető vissza. Ez a cikk segít bemutatni a lehetséges okokat, de fontos megjegyezni, hogy bármilyen tartós vagy súlyos hasi fájdalom esetén szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis érdekében.

1. Gyomor- és bélrendszeri problémák

A köldök körüli szúrkáló érzés okai között gyakran találhatók gyomor- és bélrendszeri betegségek. A gasztroenteritisz, a gyomorhurut, a fekélybetegség, az irritábilis bél szindróma vagy a gyomorégés mindegyike okozhat hasi fájdalmat. A tünetek és a fájdalom intenzitása jellemzően az étkezéssel, a testmozgással vagy a stresszel változik.

2. Hasnyálmirigy- és epekövesség

Az epekövek vagy a hasnyálmirigy-gyulladás szintén gyakori okai a hasi fájdalomnak. Ezeket a betegségeket gyakran émelygés, hányás és étvágytalanság kíséri, és általában hirtelen kezdődnek. Ha az epekövek elzárják az epeutakat, akkor a fájdalom hirtelen és nagyon intenzív lehet.

3. Húgyúti problémák

A húgyhólyaggyulladás, a vesekövesség és a húgyúti fertőzések is okozhatnak köldök körüli szúrkáló érzést. Ezeket a betegségeket általában gyakori vizelési inger, égető érzés vizeléskor és vizeletben lévő vér kíséri. A vesekövek esetén a fájdalom hirtelen kezdődik, és hullámzó lehet.

- hirdetés -

4. Vakbélgyulladás – Appendicitis

Az appendicitis, vagyis a vakbélgyulladás egy akut állapot, melynek egyik legjellemzőbb tünete a köldök körüli fájdalom, ami aztán a jobb alsó hasfelé vándorol. Általában lázzal, hányingerrel és étvágytalansággal is jár. Ez sürgős orvosi ellátást igényel, mert a vakbél általában műtétileg eltávolításra kerül.

5. Sérvképződések – Herniák

A herniák, vagyis a sérvképződések, szintén gyakori okai a köldök körüli szúrkáló érzésnek. A köldöksérv, ahol a hasfal gyenge pontján a hasüregből származó szövet kitüremkedik, gyakran okoz hasi fájdalmat és látható duzzanatot a köldök körül.

Az itt felsorolt okok közül számos további lehetséges ok állhat a köldök körüli szúrkáló érzés hátterében, ezért fontos, hogy orvosi segítséget keressünk, ha a fájdalom tartós, visszatérő vagy súlyos. Az egészségünk a legfontosabb, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a testünk jelzéseit!