Bazofil (basophil) granulocita magas, vagy alacsony: Bazofil granulocita jelentése a vérképben

18206
bazofil granulocita magas

A bazofil granulocita (basophil granulocyta) egy olyan típusú fehérvérsejt, amely a granulocita sejtek csoportjába tartozik. A bazofil granulociták szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a gyulladásos folyamatokban. Az alábbiakban néhány fontos információ található a bazofil granulocitákról:

 1. Tulajdonságai: A bazofil granulociták kis méretű sejtek, amelyek a sejtmag mellett található granulákban tartalmaznak különböző vegyi anyagokat, például hisztamint és más gyulladásos mediátorokat.
 2. Feladata az immunrendszerben: A bazofil granulociták szerepet játszanak az allergiás reakciók és a gyulladásos válaszok kialakulásában. Amikor az immunrendszer észlel egy idegen anyagot vagy allergént, a bazofil granulociták hisztamint és más vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek segítik az immunválasz kialakulását.
 3. Szerepe a gyulladásos folyamatokban: A bazofil granulociták aktiválódnak a gyulladásos folyamatok során, és különböző vegyi anyagokat bocsátanak ki a környezetükbe. Ezek a vegyi anyagok segíthetnek a gyulladás kialakulásában, például a hajszálerek kitágulásában és a gyulladásos sejtek vonzásában.
 4. Vérképben való jelenlét: A bazofil granulociták általában alacsony számban vannak jelen a vérkeringésben. A vérkép elemzése során a bazofil granulociták számát is meg lehet határozni, és ez segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában és a betegségek követésében.

Fontos megjegyezni, hogy a bazofil granulociták szerepe és funkciója még nem teljesen ismert, és további kutatásokra van szükség az immunrendszerben betöltött pontos szerepük és hatásuk megértéséhez.

Bazofil granulocita értékek táblázat

Az alábbi táblázat bemutatja a bazofil granulociták értékeinek általános tartományait a vérben:

- hirdetés -
Érték tartománya (%)
Alacsony: 0-0,5%
Normál: 0,5-1%
Magas: >1%

Fontos megjegyezni, hogy a konkrét értéktartományok és referenciatartományok laboratóriumtól és egészségügyi intézménytől függően változhatnak. Ezért mindig érdemes konzultálni az orvossal vagy egészségügyi szakemberrel a vizsgálati eredmények értelmezése és a megfelelő diagnózis felállítása érdekében.

Bazofil granulocita magas – Basophil magas

Ha a bazofil granulociták száma magasabb a normális tartománynál a vérben, akkor ezt nevezik bazofília-nak. A bazofília lehet átmeneti, de hosszabb ideig fennálló állapot is lehet. A bazofil granulociták magas száma lehet az alábbiak egyikének a következménye:

 1. Allergiás reakciók: Az allergiás reakciók, például az asztma vagy a szezonális allergiák, a bazofil granulociták aktivációjához vezethetnek, ami növelheti a vérben lévő bazofil granulociták számát.
 2. Krónikus myeloproliferatív betegségek: Bizonyos vérképzőrendszeri rendellenességek, mint például a krónikus myeloid leukémia (KML) vagy a policitémia vera, növelhetik a bazofil granulociták számát.
 3. Gyulladásos betegségek: Bizonyos gyulladásos állapotok, mint például rheumatoid arthritis vagy gyulladásos bélbetegségek, befolyásolhatják a bazofil granulociták számát.
 4. Hormonális változások: Terhesség, pajzsmirigyproblémák vagy szteroid gyógyszerek szedése is kapcsolatba hozható a bazofil granulociták számának emelkedésével.

Amennyiben a bazofil granulociták száma magasabb a normálisnál, az további kivizsgálást igényel, melyet általában a kezelőorvos végez el. A bazofília okának meghatározása és a mögöttes állapot kezelése célzott lehet az alapbetegségre vagy a tünetek enyhítésére. Mindenesetre fontos konzultálni az orvossal a magas bazofil granulocitaszám okának tisztázása és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.

Bazofil granulocita alacsony – Basophil alacsony

A bazofil granulociták alacsony száma általában kevésbé jellemző, és kevésbé hangsúlyos klinikai jelentőséggel bír, mint a magas szám. Ennek ellenére az alacsony bazofil granulociták okai lehetnek:

 1. Stressz: Hosszan tartó vagy súlyos stresszhatások befolyásolhatják a bazofil granulociták számát, és azok alacsonyabb értékeket mutathatnak.
 2. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok, immunszuppresszánsok vagy antihisztaminok, hatással lehetnek a bazofil granulociták számára, és csökkenthetik azok számát a vérben.
 3. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például autoimmun betegségek vagy leukémia, befolyásolhatják a bazofil granulociták termelését vagy túlzott elpusztulását, és alacsonyabb értékeket eredményezhetnek.
 4. Genetikai rendellenességek: Ritka esetekben genetikai rendellenességek, például a bazofil granulociták hiánya (bazofilopenia) vagy alacsony termelése okozhatja az alacsony bazofil granulocita számot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az alacsony bazofil granulocita szám önmagában általában nem okoz klinikai problémát vagy tüneteket. Ha más laboratóriumi értékekkel vagy klinikai tünetekkel kombinálva jelentkezik, akkor érdemes további vizsgálatokat végezni és orvossal konzultálni a lehetséges okok és kezelési lehetőségek tekintetében.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető terápiás javaslatnak. A teljesség igénye nélkül összeállított informatív jellegű írás. Ha a cikkben megfogalmazott tünetek, jelenségek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!