3 +1 nélkülözhetetlen szabály, avagy mit szabad és mit nem foghúzás után? (x)

291
fogászaton

Sokszor előfordul, hogy hiába igyekszünk elkerülni, nem lehet megmenteni a fogat, így szükségessé válik annak eltávolítása. Ilyen lehet például mélyen az íny alá tört korona vagy a gyulladás miatti kóros mozgás. Ez persze nem jelenti, hogy egy kisebb-nagyobb fájdalom esetében rögtön foghúzásra lenne szükség, de egy teljesen elszuvasodott vagy gócos fog indokolttá teheti. Az alábbi cikkben ismertetjük azt a 3 +1 legfőbb szabályt, amelyet a beavatkozás után feltétlenül be kell tartani.

A foghúzás rutinbeavatkozás?

“Amennyiben a páciens egészségügyi állapota kielégítő, a foghúzás ma már rutinbeavatkozásnak számít.” – mondja Dr. Deák György a Budapest Dentcare vezető szájsebész szakorvosa. – “Helyi érzéstelenítés mellett leválasztjuk az ínyt a fognyakról, majd fogó és/vagy emelő segítségével eltávolítjuk a fogat. Ezután kitisztítjuk a helyet, az üregbe gyógy-szivacsot helyezünk, a sebre pedig steril gézlapot.” 

  • Tej és tejtermékek kerülése

Semmiképpen sem javasolt a foghúzás után 2 napig tej, valamint egyéb tejtermékek fogyasztása. A sajt, joghurt, vaj és más tejalapú készítmények ugyanis kiváló táptalajt biztosítanak a különböző szájüregi gyulladást okozó baktériumok megjelenéséhez és szaporodásához, ami fertőzés veszéllyel jár. Annak érdekében, hogy a gyógyulás tökéletes legyen, ezeket a termékeket érdemes minimum 2 teljes napig kiiktatni az étrendünkből.

- hirdetés -
  • Egyéb tiltott ételek, italok

A beavatkozást követő időszakban nemcsak a tej fogyasztását érdemes kerülni. Az alkohol, kávé, tea vagy az erős fűszerek szintén irritálhatják a sebet, így akadályozhatják a sebgyógyulást. Emellett a nagyon apró, esetleg darabos vagy túl kemény állagú ételek, magvak is jelentős mértékben akadályozhatják a felépülést.

  • Mi az a “vérdugó”?

A fog eltávolítása után a helyén vérdugó keletkezik. “Egyfajta véralvadékról beszélhetünk, amely összegyűlik a mélyedésben és segíti a regenerálódást, ideális esetben a terület csontosodását.” – állítja Dr. Deák György. “Nagyon fontos, hogy óvatosan bánjunk vele, nehogy kiessen, szétessen. Ellenkező esetben az érintett rész begyulladhat. Az első 3 – 4 napban kerüljük a fújó és szívó tevékenységeket, mint például a szívószálat vagy a dohányzást.”

+1 A fogmosás fontossága

A beavatkozás után se feledkezzünk meg a fogmosásról, hiszen ezzel a többi fogunk egészségét kockáztatnánk. Az első 2- 3 napban javasolt clorhexidin tartalmú szájöblítővel minél többször, de minimum étkezések után öblögetni a területet. Néhány napig ne mossuk fogkefével a kihúzott fog helyét. Később, nagyon finoman egy puha sörtéjű kefével ennek a résznek a tisztítását is elvégezhetjük.